Kosovska policija zaplenila dva kamiona sa izbornim materijalom, priveden koordinator RIK-a

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković oglasio se saopštenjem u kojem je naveo da su pripadnici Kosovske policije priveli večeras oko 22:30, na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova i krivičnog dela, koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića.

„Janković se nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBSu na KiM. Kordinator RIK-a je odveden u nepoznatom pravcu“.

Istovremeno, navodi se i da su pripadnici Kosovske policije zaplenili dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković navodi i da je „o ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam večeras obavestio i specijalnog predststavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača bidu puštena na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica“.

„Na lice mesta odmah je upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima. Koordinator RIK-a i kamioni sa referendumskim materijalom uputili su se večeras da materijal predaju predaju predstavnicima misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji. Međutim, umesto predstavnika OEBS koje smo zvaničnim pismom danas obavestili o pošiljci materijala, naše predstavnike sačekalo je 10 automobila Kosovske policije. Upravo je misija OEBS na KiM bila dužna da večeras preuzme izborni materijal u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja, o čemu su nas obavestili i u pismu od 22. decembra prošle godine. Međutim, večeras Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica