Komandir Policije upozorava na upotrebu droge u Srednjoškolskom centru. Direktori nemaju saznanja

Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković upozorio je na sednici Odbora za zajednice SO na upotrebu narkotika u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu. On je pozvao direktore i profesore tri škole koje ovde pohađaju nastavu da pomognu policiji u suzbijanju ovog problema. Međutim, direktori Gimnazije i Medicinske škole, Dejan Denić i Miodrag Živić za RTV Kim kažu da nemaju saznanja o tome da neko od učenika koristi nakotike. 

Komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković pozvao je na današnjoj sednici Odbora za zajednice Skupštine opštine Gračanica profesore i direktore srednjih škola da se zajednički uključe i pomognu policijskim službenicima u rešavanju slučaja pojave narkotika u školama.

„Informacije ne mogu posebno da vam otkrivam, radi se o slučajevima u školama i zato bih zamolio, ukoliko je ovde prisutan neko iz obrazovanja, da se profesori i direktori škola uključe sa našim službenicima koji su u tim školama, da pojačaju svoje angažovanje kako bi došli do određenih informacija i počinilaca i kako bi realizovali te slučajeve. Konkretno, radi se o konzumiranju narkotika u srednjim školama. Prvenstveno o školi u Lapljem Selu. Tražim da se sve zajednice uključe i pomognu u rešavanju“, kazao je Trajković.

On je pozvao prisutne na sednici, ali i javnost da sve informacije koje imaju o ovoj pojavi podele sa policijskim službenicima.

„Imamo svakodnevno službenike u školama u civilu, oni obilaze sve škole. Uglavnom su u školi u Lapljem Selu, ali obilaze i ostale škole i ukoliko treba oni obaveštavaju uniformisano osoblje i rešava se situacija“, rekao je Trajković.

Direktori nisu upoznati da u školama ima narkotika

Međutim, direktor Gimnazije u Lapljem Selu Dejan Denić rekao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da nije upoznat da neko od učenika u Srednjoškolskom centru koristi narkotike. Denić veruje da je u pitanju dezinformacija.

„Po pitanju korišćenja droge u Srednjoškolskom centru to je informacija koju sad čujem od vas. Mi takvih saznanja nemamo. Niko od dežurnih profesora, niko od zaposlenih nije prijavio da se sumnja i da postoji takva mogućnost da neko od učenika koristi te supstance u školi. To je neka dezinformacija i novina za nas. Svakako, razgovaraću sa direktorima Medicinske i Ekonomske škole da ispitamo slučaj, ali mi nemamo saznanja da neko od učenika koristi nedozvoljena sredstva u školi“, kazao je Denić.

Miodrag Živić, direktor Medicinske škole koja se takođe nalazi u Srednjoškolskom centru kaže za RTV Kim da ne postoje saznanja o upotrebi droge u ovoj obrazovnoj ustanovi.

„Mi nemamo saznanja da se tako nešto dešava u školi. Nemamo nijedan prijavljeni slučaj. Možda ne bi bilo loše da se obratite sektoru za obrazovanje u Opštini Gračanica, oni svakako imaju komunikaciju sa policijom. Mi prvo treba da vidimo o čemu se radi, pošto stvarno takvih informacija nemamo kao škola“, rekao je Živić.

Direktorka srednje Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić nije želela da komentariše tvrdnje komandira Policijske stanice u Gračanici Bratislava Trajkovića.

„Problem droge u školama gorući“

O navodnoj upotrebi droge u školama na centralnom Kosovu govorio je i odobrnik Dejan Jevtić istakvaši da je problem gorući. On je pozvao odbornike u Skupštini opštine, direktore škola ali i celokupnu zajednicu da se uključe u rešavanje ovog problema.

„Problem konzumiranja droge nije samo u srednjim školama. I u osnovnim školama se pojavljuju ljudi koji rade to, nažalost. Da ne bi paušalno govorio, s obzirom da se priča i da se znaju neka imena koja to rade, mislim da je to dobra tema. Hteo bih da pohvalim Batu (komandira Policijske stanice Bratislava Trajkovića) što je to izneo na ovom odboru i treba to još na većem nivou da se iznese, pre svega na Skupštini i na svim mestima gde je to moguće da se nešto uradi i pokrene. Ja ću iskreno da se potrudim da utičem gde god budem mogao da se nešto reši. Neverovatne stvari se dešavaju, a sva naša deca u opasnosti. To je tragedija za sve nas koji mirno gledamo i stojimo sa strane i mislim da policiji treba mnogo veća podrška u tome“, rekao je Jevtić.

Komandir Policijske stanice Bratislav Trajković je istakao da slučajevi prodaje i upotrebe narkotika mogu da se prijave i anonimno, telefonom, elektronskom poštom i putem aplikacije.

„Instalirate aplikaciju i prijavite. Pošaljete mejl policiji ili pozovete telefonom. Ukoliko su osetljive informacije, imamo službenike koji znaju svoj deo posla tako da možete i sa njima da sarađujete“, kazao je on. Trajković, međutim, nije naglasio koja je to aplikacija, a na pitanja RTV Kim nije želeo da odgovara.

Ranjavanje, tuča, porodično nasilje, a „opština najbezbednija“

Na početku obraćanja Bratislav Trajković je kazao da je opština Gračanica najbezbednija na teritoriji Kosova.

Međutim, ubrzo je Trajković počeo da nabraja slučajeve. Pa je pomenuo nedavni slučaj ranjavanja ispred novootvorene diskoteke na ulazu u Gračanicu.

„Slučaj je rešen, počinilac je bio u pritvoru. Sada, ne znam šta se dešava, pošto se s tim bavi regionala istraga“, naveo je on.

Slučajevi porodičnog nasilja su prema Trajkovićevim rečima i dalje u porastu.

„Imamo određene policijske službenike koji se s tim bave. U toku je na centralnom nivou sveobuhvatna obuka policijskih službenika i samih učesnika u tome. Tako da su svi slučajevi procesuirani, imamo i slučaj da su određene osobe u pritvoru. Ono što je do nas mi odradimo, posle je sve procedura tužioca i suda“, kazao je Trajković.

Komandir Trajković je rekao i da „imaju stalne pritiske“, te da se neka pitanja tretiraju kao politička ili na nacionalnoj osnovi iako to nisu. Naveo je da u Gračanici „sve zajednice žive mirno“, kao i da „svako sa svakim komunicira“, te da nema velikih problema. Ipak na sednici je govorio i tuči koja je zabeležena pre dvadesetak dana.

„Neki mladići su kod kružnog toka u Gračanici napadnuti od strane jedne osobe. Onda se digla galama i buka da im je neko pretio nožem, policajci su kada su dobili informacije istraživali, pregledali kamere i nakon toga lice iz Gračanice je privedeno i uhapšeno. I žrtve i osumnjičeni su srpske nacionalnosti, a osumnjičeni je pritvoren“, kazao je on.

Odbornici su od komandira tražili pojašnjenje o patrolama saobraćajne policije na putu između Lapljeg Sela i Gračanice gde su više puta zabeležene saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. Trajković je kazao da su patrole svakodnevne, posebno u toku noći.

Izvor :
RTV KIM