KFOR: Ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja u pravoslavne crkve

Misija KFOR-a odgovorila je na poziv Srpske pravoslavne crkve da proveri navode britanske poslanice Ališe Kerns koja je optužila SPC da učestvuje u švercu oružja iz Srbije na Kosovo. “Ne postoje dokazi o navodnom švercu koji se vršio preko administrativne granične linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći”, naveli su u saopštenju dostavljenom medijima.

Napominju da se događaj koji je pomenula britanska poslanica Ališa Kerns odnosi na 2022. godinu kada je Kraljevski fusilijanski bataljon bio angažovan na severu Kosova kao podrška misiji KFOR-a.

„Navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno je štabu KFOR-a, ali nakon dalje istrage kako bi se pronašla potvrda za to, nisu se pojavili dokazi o tome šta je prijavljeno“, naveli su.

Ističu da ne postoje dokazi ni o navodnom švercu koji se vršio preko administrativne granične linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći.

„Ova vrsta aktivnosti pripada vladavini prava, a to je u nadležnosti Kosovskih bezbednosnih organizacija“, zaključili su iz KFOR-a.

Podsetimo, britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercu oružja iz Srbije na Kosovo. Iz Eparhije raško-prizrenske zatražili su od KFOR-a da ove navode proveri.

Izvor :
Kim