Kancelarija za KiM: Petković posetio Pasjane, obilazak Gornjeg Kusca i Leposavića zabranjen; Izostao odgovor PR

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković posetu Kosovu otpočeo je jutros, kako je i najavljeno, u Pasjanu. Potom je trebalo da poseti i Gornje Kusce, a dan kasnije i Leposavić, ali mu je, prema navodima ove institucije, za tako nešto izrečena zabrana. Ove navode nismo uspeli da potvrdimo u Prištini.

Petković je danas u crkvi Preobraženja Gospodnjeg prisustvovao liturgiji povodom praznika Svete Bosiljke, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, saopštila je ova Kancelarija.

Obraćajući se prisutnima Petković je istakao da, iako su mu više puta zabranjivali dolazak, danas je tu, „punog srca i to baš na praznik Svete novomučenice Bosiljke“.

„Kroz teška vremena kroz koja smo prolazili još od vremena Turaka i pre toga, mi smo uspeli da ostanemo i opstanemo kao narod zato što smo imali ono što je imala Sveta novomučenica Bosiljka, a to je veru, strpljenje i veliku hrabrost. To je njena žrtva pred Bogom, kao što je i danas vaš opstanak i ostanak ovde velika žrtva. Radujem se što ovde u velikom broju vidim naš narod, posebno našu dečicu jer naša deca su budućnost, da ovde srpski narod ostane i vekovima koji su ispred nas“, kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je ujedno najavio i nova ulaganja u ovo područje.

„Posebno ćemo se posvetiti da izađemo u susret našim poljoprivrednicima, jer je ovo poljoprivredni kraj gde je plodna zemlja“.

Kancelarija za KiM najavila je juče da će Petković danas posetiti Pasjane. Potom je u podne bila zakazana poseta selu Gornje Kusce, a u četvrtak je trebalo da obiđe i Leposavić.

Međutim, kako je danas saopštila Kancelarija za KiM, posete Gornjem Kuscu i Leposaviću naknadno su mu zabranjene.

Prema rečima Petkovića, juče oko 16 časova poseta mu je u potpunosti odobrena, „onako kako je i najavio“, ali oko ponoći mu je stigao novi mejl gde je „skoro 80 odosto posete zabranjeno“, odnosno zabranjeno mu je prisustvo na rezanju slavskog kolača na trgu „Srbija“ u Gornjem Kuscu i proslavi Svete Petke u Leposaviću.

„Vi sada vidite dokle ide Aljbin Kurti. On sada udara i na slavske sveće i slavske kolače. Ne samo da zabranjuje odlazak u manastire na prostoru KiM, nego sada zabranjuje prisustvo svakom verskom obredu“, kazao je Petković, a saopštila Kancelarija za KiM.

Poručuje i da su kosovski premijer i njegov zamenik „uvek nervozni kada on dolazi na KiM“.

„Neka se prvo dogovore u Prištini kakav mi mejl šalju, da li mi prvi mejl šalje Kurti ili drugi Bisljimi jer očigledno je da su oni uvek nervozni kada ja treba da dođem na prostor KiM i očigledno da ne spavaju jer mi uvek nekako oko ponoći šalju mejlove u gluvo doba kada sav normalan i pošten svet odmara. Tako da nažalost, ja ću ovde morati da prekinem svoju posetu i da se vratim za Beograd“, zaključio je Petković.

Povodom navoda Kancelarije za KiM o zabrani posete selu Gornje Kusce i sutrašnjeg obilaska opštine Leposavić, KoSSev portal poslao je upit na imejl adresu ministarstva spoljnih poslova kosovske vlade. Do objavljivanja vesti sa ovih adresa odgovor nije stigao. Sa druge strane, portparol kosovske vlade Perparim Kriezu kojem smo se obratili putem Vibera kazao je da je upit prosledio svojim kolegama u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore.

Izvor :
KoSSev