Site icon Medija centar

Kancelarija za KiM: Odbijen zahtev oficira za vezu da poseti Adžića i Trajkovića

„Vlasti privremenih institucija u Prištini odbile su zahtev oficira za vezu Dejana Pavićevića da u zatvoru u Podujevu poseti uhapšene Srbe Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, kako bi se uverio u uslove u kojima se nalaze i poštovanje njihovih prava“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi, Pavićević je od trenutka hapšenja Adžića i Trajkovića uputio više zahteva za posetu, a poslednji put 23. februara preko pravnog zastupnika uhapšenih.

„Međutim, postupajuće sudije zabranile su posetu Pavićeviću uz obrazloženje da je `nejasan njegov status` kao i da nisu opravdani zahtevi za posetu. Na ovaj način Priština je još jednom prekršila dogovore iz Brisela, ali i flagrantno uskratila prava srpskih zatvorenika Trajkovića i Adžića“, stoji u saopštenju.

Posete srpskim pritvorenicima na Кosovu i Metohiji u skladu su sa intgerencijama Pavićevića koje su definisane sporazumom o oficiru za vezu u Briselu, a reč je o praksi koja se godinama unazad primenjivala, napominju iz Kancelarije za KiM.

„O ovom kršenju sporazuma i uskraćivanju prava srpskim pritvorenicima Кancelarija za Кosovo i Metohiju protestnim pismom obavestila je i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka sa jasnim insistiranjem da svojim autoritetom i funkcijom omogući poštovanje sporazuma i od Prištine zahteva da omogući posetu pritvorenicima od strane srpskog oficira za vezu“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Exit mobile version