Kamberi: Eskobar nam obećao sastanak sa Lajčakom

Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je da su lideri Preševa, Bujanovca i Medveđe od američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara dobili obećanje da će predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku predložiti sastanak sa albanskim predstavnicima iz te tri opštine na jugu Srbije, prenela je Koha.

„Dobili smo obećanje od Eskobara da će da razgovara sa Lajčakom i predloži sastanak sa nama. Zamolili smo ga za sastanak i očekujemo da će ovoga puta biti pozitivnog odgovora, jer pitanje preševske doline neminovno mora biti tema razgovora“, naglasio je Kamberi.

On je rekao da su tokom sastanka sa Eskobarom ponovili stav da je neprihvatljivo da se zvaničnici EU sastaju sa srpskim liderima sa severa Kosova, dok se ne sastaju sa albanskim predstavnicima.

Kamberi je naveo da do normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće doći ako „Srbija nastavi da se prema Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi odnosi metodama perfidne diskriminacije“, koje će dovesti do odlaska albanske omladine iz tog dela.

Kamberi je naveo da su albanski lideri tri opštine na jugu Srbije pre nekoliko dana bili u Stejt departmentu i da su preneli zahtev da se pitanja tri opštine na jugu Srbije uključe u dijalog Kosova i Srbije, prenosi Kosovo onlajn.

Izvor :
RTV KIM, FoNet