Kajari: Nećemo dozvoliti barikade

Komandant KFOR-a general-major Ferenc Kajari izjavio je da se situacija na severu Kosova smirila i upozorio da međunarodne snage više neće dozvoliti postavljanje barikada na putevima.

Kajari je u intevrjuu za RTK, koji će biti emitovan večeras, podsetio da je u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 KFOR obavezan da očuva životnu sredinu i red na Kosovu i da obezbedi slobodu kretanja za sve građane.

„Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će KFOR morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja“, rekao je Kajari.

On je potvrdio da je KFOR povećao prisustvo na severu, gde je uspostavio osmatračnice i tehničke kontrole, a pojačao je i patrolnu aktivnost u celom regionu.

„Te mere se preduzimaju kako bismo bili spremni za svaki incident i radi veće bezbednosti. Ako bude tenzija, postupićemo u skladu sa svojim mandatom“, kazao je Kajari.

Podsetimo, direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić je juče rekao za RTV Kim da su se Srbija i Kosovo na poslednjem sastanku u Briselu saglasili da KFOR može da deluje i kao snaga razdvajanja.

Izvor :
RTV KIM, FoNet