Još uvek nema datuma sastanka Kurti-Vučić

Uprkos najavama da će se sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, održati u julu, još uvek nema zvaničnog datuma. Međutim, treći sastanak na visokom nivou dijaloga Kosovo-Srbija u Briselu bi mogao da se održi u drugoj polovini jula.

Iz Vlade Kosova poručuju da čekaju poziv za sastanak, ali to zavisi od posrednika u dijalogu, dok iz Evropske unije ne navode datum sastanka, ali dodaju da će se izjasniti blagovremeno.

Portparolka Vlade Kosova Rozafa Keljmendi kaže za KosovaPres da je o sastanku Kurti-Vučić bilo reči na raznim sastancima, ali još uvek nema ništa konkretno.

„Na različitim sastancima razgovaralo se o mogućem sastanku glavnih pregovarača, a potom i šefova država, premijera Kosova i predsednika Srbije. Ali još uvek nema zvaničnih poziva. To zavisi od posrednika u Briselu, gospodina Borela i gospodina Lajčaka“, kaže ona za KosovaPres.

S druge strane, portparol EU Peter Stano je u odgovoru KosovaPresu rekao da će datum i dnevni red sastanka biti objavljeni kada bude potrebno.

„Kao i uvek, najavićemo sve buduće sastanke dijaloga ako i kada bude potrebno“, kratko je rekao.

Da će sastanak Kurtija i Vučića održati  tokom jula veruje i analitičar Gazmir Raci.

„Nema jakih razloga da se proces briselskog dijaloga zaustavi. I u prošlosti smo imali mnogo jednostranih odluka kosovskih institucija, ali one nikada nisu u velikoj meri ugrozile razvoj dijaloga. Obe strane bi sada trebalo da se koncentrišu na postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU i snažnu podršku koju daju SAD. Stoga, međunarodna energija podrške treba da bude usmerena u pravcu da dve strane konačno sednu za pregovarački sto na najvišem mogućem nivou, kako više ne bi trebalo gubiti vreme na tehnička pitanja“, kaže Raci za KosovaPres.

Optimizam u pogledu susreta premijera Kurtija i predsednika Vučića, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izrazio je prošle nedelje u Hrvatskoj. On je najavio da postoji nekoliko sporazuma između  spremnih za potpisivanje.

Posle postizanja sporazuma o energetici na severu, najavljeno je da bi vrlo brzo moglo da dođe do sastanka  Kosova i Srbije na visokog nivou. Međutim, posle odluke Vlade Kosova za reciprocitet u vezi ličnih karta i uklanjanje pojedinih srpskih tablica, predsednik Srbije Vučić je demantovao da će  takav sastanak održati.

Kurti i Vučić su se samo dva puta sastali u okviru briselskog dijaloga, dok su treći neformalni sastanak imali pre mesec dana u Berlinu.

Izvor :
RTK2