Javna rasprava o eksproprijaciji u Zubinom Potoku

U sali Opštine Zubin Potok u toku je javna rasprava o eksproprijaciji zemljišta u selima koja pripadaju toj lokalnoj samoupravi. Javna rasprava održana je protekle nedelje i u Leposaviću.

Vulović: Zakon krši onaj koji mora da ga štiti, to je poruka narodu da ode

„Žalosno je da zakon prvo krši onaj koji zakon mora da sprovodi i da ga poštuje, a to su policija, tužilaštvo, sud. Tako daju građanima jasnu poruku da je ovo teritorija na kojoj nema zakona, ni zakona ni pravde, te da odavde treba da odu“, poručio je na današnjoj raspravi o eksproprijaciji u zgradi opština Zubin Potok, bivši gradonačelnik Srđan Vulović.

Vulović mu navodi da je to onda trebalo da urade na bolji način, ukoliko su imali dobru nameru.

„Zahvaljujem vam se na brizi za ekonomski razvoj, ali da ste imali dobru nameru za naš razvoj – došli biste prvo u opštinu Zubin Potok da nam iznesete planove kako ćete da nas razvijete i pomognete, pa da se u saradnji sa nama dogovarate, ali vi to niste uradili“, kaže bivši predsednik opštine Zubin Potok, prenosi KoSSev.

Kaže da se javio za reč, jer je i on sam učesnik svih događaja oko ekproprijacije, kada su mu se građani obratili letos prošle godine.

„Građani su došli do mene 1. jula sa prijavom da im je neko uzurpirao zemljište. Istog dana je sa građanima otišao naš službenik i preneo nam da su na putu građevinske mašine i da nešto rade prema Brankovom brdu – katastarska zona Gornji Jasenovik“, precizira Vulović.

Dodaje da tada ni građanima, kao ni opštinskom službeniku nije bilo dozvoljeno da priđu zemljištu, a da su ih u tome sprečili pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije.

Četiri dana nakon toga, obavestili su stanicu policije da su, kako ističe, neovlašćena lica zauzela privatnu imovinu.

A dan nakon toga, 6. jula, obavestili su i izvođača radova „Ileaa GR“ iz Prištine – da sa daljim radovima prestane i da dođe u opštinu Zubin Potok, kako bi nas obavestili o čemu se radi.

„Ništa se nije desilo. Niti je neko došao, niti nas je neko obavestio. Iza toga smo probali da saznamo o čemu se tu radi, ali nismo imali nikakve informacije“, poručuje Vulović.

Zatim je 29. avgusta ponovo obaveštena policijska stanica, tužilaštvo i izvođač radova „Eskalatori“ iz Uroševca.

I to nije imalo svrhe, jer, poručuje Vulović, odgovor ni od jednog pravosudnog organa nije stigao.

Datume je navodio, da bi javnosti ukazao na to da su u pitanju datumi pre odluke kosovske vlade, a koja je zvanično donešena 19.08.

„Znači, sve radnje pre toga su ilegalne. Policija je ilegalno zauzela privatnu imovinu, tužilaštvo ćuti, ne odgovara“, istakao je bivši gradonačelnik Zubinog Potoka.

Sve to ukazuje da onaj ko, kako je ponovio, treba da štiti zakon i prava – prvi je koji ga i krši.

Ponovio je i da je, prema njegovom mišljenju, to poruka srpskom narodu da „ovde nema prava i da treba negde da odu“.

„Na vašu žalost mi nećemo da idemo nigde. Ostajemo ovde, a borićemo se pravnim sredstvima“, podcrtao je Vulović.

Predstavnicima kosovske vlade, koji se danas nalaze u sali, još jednom je poručio da su sve trebali da urade mnogo pre, da dođu u opštinu, a ne da prvo sagrade baze.

Sednici prisustvuju direktor Odeljenja za eksproprijaciju iz Prištine, Afrim Murati, službenik pomenutog odeljenja Samir Brući i ekspert za geodeziju Dorontina Demaj.

U opštinskoj sali nalaze se advokati Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović, pravni ekspert Dragutin Nenezić, bivši gradonačelnik Zubinog Potoka – Srđan Vulović, politički aktivista i član porodice čiji je deo zemlje eksproprisan – Marko Jakšić, lider GI „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević, predstavnici civilnog društva i meštani Zubinog Potoka.

Ispred opštinske zgrade nalazi se manji broj pripadnika Kosovske policije i KFOR-a.

Današnja rasprava organizovana je nakon odluke kosovske vlade da imovinu u Jasenoviku proglasi za poseban javni interes.

U pitanju je zapravo samo jedna od odluka o eksproprijaciji zemlje u opštini Zubin Potok, jer se one vrše već mesecima unazad na tom prostoru.

Građani svedoče da se na delovima eksproprisane zemlje već gradi infrastruktura ili policijske baze.

U prvoj polovini prošle godine podignuto je više baza specijalne jedinice Kosovske policije, dok je jedna od njih izgrađena u Donjem Jasenoviku, a druga takođe na teritoriji opštine Zubin Potok, odnosno Brnjaku.

Izgradnje ovih baza prolazile su bez velike pompe, a ono što je konačno uzbukalo javnost i pokrenulo ljude jeste odluka kosovskih vlasti, takođe januara da ekspropriše brdo od preko 83 ha u leposavićkoj opštini. U pitanju su bile dve katastarske parcele Leška i Drena, a zemlja je u privatnom, opštinskom i društvenom vlasništvu.

Kako je ovo samo jedna od više odluka kojima je preko 138 ha zemlje na severu Kosova, Priština eksproprisala u poslednjih nekoliko meseci, ipak je prva odluka za koju je javnost uspela da se izbori da se održi javna rasprava koja je do sada izostajala, premda kosovske vlasti tvrde suprotno.

Nakon što se oglasila i EU, koja je praktično javno ukazala na manjkavost procesa, kosovska vlada je istog dana, početkom februara, donela odluka da se 15. odnosno 21. februara, prvo u Leposaviću a potom i u Zubinom Potoku, održe javne rasprave i to tek nakon što je vlada potvrdila da je odluke i donela.