Jablanović: Partija kosovskih Srba povlači se iz izbornog procesa

Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović rekao je da se ova partija odustala od učešća na lokalnim izborima u nedelju, 23. aprila.

„Vremenom se pokazalo da su ovi izbori postali mnogo više od lokalnih izbora. Počele su oko ovih izbora da se ispredaju razne price i jednostavno došli smo u situaciju kada ovi izbori odlučuju da li će Republika Srbija nastaviti svoje prisustvo na severu Kosova ili će primat preuzeti institucije iz Prištine.  Doneli odluku da se povučemo iz izbornog procesa, da pozovemo sve naše građane, simpatizere i poštovaoce koji su bili spremni da nam daju glas da ne izađu na izbore u nedelju, 23.aprila zato što ne postoje adekvatni uslovi za ove izbore“, rekao Jablanović na konferenciji za medije u Leposavići u dodao:

„Politički je neprihvatljivo pozivati građane da glasaju u i oko objekata one policije za čije je uklanjanje sa severa Kosova trenutno u toku potpisivanje peticije“.

„Vidite da su izbori smanjeni u kapacitetu u kojima će biti održani, nemamo 18 biračkih centara i 25 biračkih mesta kako je to zakonom bilo predviđeno, već imamo svega tri centra u srpskim sredinama, od toga se jedan nalazi u krugu policijske stanice u samom Leposaviću, drugi centar se nalazi u bazi jedinice specijalne policije u mestu Jarinje i treći pored magistralnog puta na ulazu u Leposavić“, naveo je Jablanović.

Istakao da nije bilo nikakvih pritisaka na ovu stranku kad je u pitanju odluka o odustajanju od učešća na izborima.

“Želim da kažem da smo bez ikakvih pretni, pritisaka, prinude od bio koga odlučili da se poučemo iz ovog izbornog procesa, moram da naglasim da nijednom od novembra meseca od kada smo se kandidovali nismo imali ni razumevanje, ni podršku niti jedne institucije iz Prištine. Vidite da i ambasadori velikih zemalja koji pozivaju na održavanje ovog velikog izbornog procesa nisu jednostavno ni jednog dana došli na sever Kosova i posetili građane da vide kakva je atmosfera”, dodao je on.

Partija kosovskih Srba za vanredne lokalne izbore na severu Kosova imala je jednog kandidata za gradonačelnika – lidera partije Aleksandra Jablanovića, kao i 20 kandidata za odbornike Skupštine opštine Leposavić.

Izvor :
Medija centar Čaglavica