Izvršena primopredaja objekta Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu

Objekat Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu, čiju je izgradnju finansirala Evropska unija, predat je danas na upravljanje opštini Gračanica. U novoizgrađenom objektu biće smeštene tri škole – Medicinska, Gimnazija i Ekonomska, međutim još uvek se ne zna kada će se srednjoškolci  zvanično preseliti u nove učionice.   

Izgradnju Srednjoškolskog centra u vrednosti od 2,7 miliona evra finansirala je Evropska unija, a u saradnji sa opštinom Gračanica, koja je obezbedila inventar. Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog rekao je da se nada da će učenici i nastavnici ovaj centar iskoristiti na najbolji mogući način i da će se što pre preseliti u nove prostorije.

„Ove tri  škole trenutno se nalaze na različitim lokacijama što čini problematičnim putovanje đaka, radnika. Ova nova školska zgrada ima jasnu podelu odeljenja, prostora za učenje, laboratorije, sportske terene, deo za administraciju kao i kancelarije za anstavnike, svlačionice, kuhinju. Uveren sam da će nastavnici i nastavno osoblje ovaj objekat iskoristiti na najbolji mogući način i da će obezbediti  da to funkcioniše i bude održavano na najbolji način. Želim veliki uspeh đacima i nadam se da će se uskoro prebaciti ovde i na najbolji način iskoristiti zgradu“, rekao  je Tomaš Sunjog.  

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić rekla je da je ova investicija od suštinskog značaja za kvalitet obrazovanja koje je, kako je kazala, temelj budućnosti za učenike na centralnom Kosovu.

“Danas je veliki i značajan dan za našu opštinu i za naše preduniverzitetsko obrazovanje. Današnji dan je istorijskog karaktera. Polako ali sigurno ostvaruju se snovi generacija. Ovim centrom mi olakšavamo i činimo bezbednijim školovanje naše dece“, rekla je Ljiljana Šubarić, zahvalivši se Tomašu Sunjogu na doprinosu koji je EU dala da se izgradi ovaj centar.

Novoizgrađeni Srednjoškolski centar poseduje ekonomsku katedru za 192 učenika, medicinsku za najviše 384 učenika i gimnazijsku za najviše 312 učenika.  Direktori škola koje će biti smeštene u ovom objektu kažu da će učenici prelaskom u novi objekat imati i više prostora i uslova za rad, kao i mogućnost za rad bez smena, što je kako navode bio jedan od glavnih problema sa kojim su se ovih godina suočavali.

„Kao što sami možete da se uverite, ovo je nešto što smo očekivali duži niz godina i konačno se danas taj san ostvario. Uslovi koje smo do sada imali, u odnosu na ovo, ne mogu da se uporede. Ovde je sve najmodernije i nadam se da će to kod učenika podstaknuti želju za većim radom, da postižu što bolje rezultate. Konačno i mi možemo da se pohvalimo da imamo naš objekat, mislim na srednje škole, Gimnaziju, Ekonomsko-trgovinsku i Medicinsku“, kazao je direktor Prištinske gimnazije sa sedištem u Lapljem selu, Dejan Denić.

Na pitanje kada će se srednjoškolci zvanično preseliti u novi objekat direktor Medicinske škole u Gračanici Miodrag Živić kaže:

„Nemamo informaciju kada će zvanično učenici biti u školi. Mi se nadamo što pre, Opština Gračanica je danas preuzela zgradu Srednjoškolskog centra, očekujemo da u skorije vreme ovde pređemo i krenemo sa radom u normalnim uslovima. Ne koči ništa konkretno, ono na šta mi treba da obratimo pažnju jesu rasporedi učenika, da se to svede u jedan raspored i da svi pređemo ovde. Zvanično, da dobijemo odobrenje od Školske uprave, imamo usmeno odobrenje, ali se čeka zvanično, pismeno. Možda početkom marta pređemo ovde“, kazao je direktor Medicinske škole Miodrag Živić.

Objekat Srednjoškolskog centra prostire se na 8.007 kvadratnih metara i  sadrži i višenamenski prostor, nekoliko laboratorija i sportsku salu, kao i teren za sport na otvorenom. Izgradnja Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu počela je 2017. godine, a rok za izgranju istekao je još pre tri godine.

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić
Srednjoškolski centar u Lapljem Selu
Učionica u novoizgrađenom Srednjoškolskom centru

Izvor :
Medija centar Čaglavica