Između želja i (ne)mogućnosti: Usvojen Godišnji izveštaj o radu Opštine Gračanica

Pred odbornicima SO Gračanica predsednica ove lokalne samourpave Ljiljana Šubarić predstavila je Godišniji izveštaj. Ona je kazala da je dobila čvrsta uverenja da će višedecenijski problem zagađenja reke Gračanke i jalovišta iz rudnika Trepča u Kišnici biti rešen. Odobrnici su govorili još i o bezbednosti, zapošljavanju, duplim platama… 

Gradonačelnica Šubarić je navela da je opština tokom ove godine ostvarila zapažene rezultate, fokusirajući se na unapređenja u oblastima obrazovanja, kulture, zdravstva, socijalne zaštite, kao i infrastrukture i komunalnih sistema. Ona je rekla i „da su dobili čvrsta uverenja da će biti rešen problem zagađenja reke Gračanke i jalovine“.

„Višegodišnji i višedecenijski ekološki problem zagađenja reke Gračanke i pitanje rudničkog jalovišta i dalje predstavljaju izvore ugrožavanja životne sredine i zdravlja naših građana. Međutim, dobili smo čvrsta uveravanja od strane međunarodnih partnera iz Nemačke i Francuske da će pitanje zagađenja reke Gračanke biti rešeno u sklopu velikog regionalnog projekta. Mi ćemo insistirati i učiniti sve što je potrebno da Gračanica bude deo prve faze, jer su naši sugrađani u Lapljem Selu i Preocu najugroženiji“, rekla je ona.

Šubarićeva je dodala da je borba za životnu sredinu „konkretna“, te da je Odeljenje za javne službe zajedno sa Odeljnjem inspekcije i JKP „Ekologija“ tokom ove godine uklonilo 13 javnih deponija na području ove lokalne samouprave.

Jovanović: Komandir neodgovoran i nepismen

Odobrnica Snežana Jovanović kazala je da bi ubuduće svi trebalo više da se obaziru na bezbednost.

„Svi smo navikli na nerad ove policijske stanice u Gračanici, nekako smo to prihvatili i to je ste najveći problem. Policija u Gračanici nam zadaje puno problema. Sama činjenica da komandir Bata Trajković osuđuje za Kišnicu, da su i Srbi odgovorni za međuetničke odnose, jeste mnogo veliki problem i ja za njega unazad nekoliko godina govorim da je on veoma neodgovoran, a ujedno i nepismen komandir. Njegove izjave su nepismene“, rekla je ona.

Jovanovićeva je dodala da je Gračanica opština sa većinski srpskim stanovništvom, ali da je činjenica da „komandir radi protiv Srba“.

„Ja sam njega na poslednjoj sednici opštinskog odbora osudila, da uopšte nije lepo što on i dalje ponavlja kao papagaj da su za probleme u Kišnici odgovorni Srbi. Osudio je i Srbe i Albance, nije osudio samo Albance. U Kišnici pojedni Albanci napadaju Srbe, ne svi. Ima jako poštenih i vrednih ljudi u Kišnici kada su Albanci u pitanju, ali ima i terorističkih nastrojenih prema Srbima“, rekla je odbornica Jovanović.

Podsetila je na bacanje molotovljevog koktela na kuću porodice Trajković u Kišnici, napominjući da su počinioci pronađeni zahvaljujući policiji iz Prištine.

Jevtić: Ljude bole duple plate

Odobrnik Dejan Jevtić rekao je da opština Gračanica ima mnogo problema, ali je kao najveći izdvojio zapošljavanje i raseljavanje mladih.

„Mislim da u narednom periodu treba da se formira neka radna grupa, da se po tom pitanju opština malo više pozabavi. Znamo da je teško doći do radnog mesta, svi smo svedoci da je to jako malo prostora. Ljude boli više kada postoje radnici koji su na platnim spiskovima, ali ne dolaze na posao ili imaju nekoliko plata i javnost je upoznata s tim“, kazao je on.

Predsednica opštine Šubarić je odborniku Jevtiću odgovorila da je pokrenuto rešavanje „problema duplih plata“.

„Dosta dobar deo smo rešili i nastavićemo sa rešavanjem tog problema. Osim u oblasti zdravstvenog sistema, tu imamo male poteškoće. Ako budemo otpustili sve one radnike koji rade i pri srpskom sistemu, onda će naš zdravstveni sistem pri kosovskom sistemu ostati bez radnika, odnosno bez te minimalne sistematizacije radnika koja je neophodna. Po tom pitanju radimo, svuda gde možemo one koji su neophodni mi ćemo zadržati. Svi ostali dobiće otkaze i na njihovo mesto primićemo mladi kadar“, rekla je Šubarićeva.

Odobrnik Miloš Todorović predložio je izgradnju srednjoškolskog centra za tehničke škole, a Šubarićeva je rekla da će razmotriti tu sugestiju.

Direktor Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu Aleksandar Popović rekao je da je tokom ove godine na području opštine Gračanica rođeno 290 beba, te da u poslednjih nekoliko meseci nema zaraženih kovidom-19.

Odobrnici su nakon usvajanja Godišnjeg izveštaja o radu Opštine Gračanica, usvojili i izveštaj o radu opštinskog Odbora za bezbednost zajednica, a direktorica Odeljenja za urbanizam, planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić odbornicima je predstavila dostignuća svog resora.

Pre sednice SO održana je sedma redovna sednica Odbora za politiku i finansije.

Sedmoj redovnoj sednici SO Gračanica prisustvovali su svi direktori opštinskih odeljenja, kao i predstavnici KFOR-a i OEBS-a.

Izvor :
Radio KIM