Izbegla ukrajinska novinarka: Na Kosovu razumeju kroz šta prolazimo

Na Kosovo je u poslednja dva meseca iz Ukrajine stiglo četvoro novinara koji su zbog ruske invazije bili prinuđeni da napuste tu zemlju.

Među njima je i Daria Meščerjakova koja je u intervjuu za Glas Amerike rekla da je Kosovo dobro mesto za njene izbegličke dane, ali i da će se sigurno vratiti u svoju zemlju.

Ona kaže da se novinarstvom bavi dvanaest godina. Tokom prvih osam radila je u nekoliko ukrajinskih redakcija, dok je poslednje četiri frilenser.

Poreklom je iz Luganska, regiona u istočnoj Ukrajini gde i dalje žive njeni roditelji koji je, kako kaže od 2014. pod ruskom okupacijom. Poslednjih sedamnaest godina živela je u Kijevu – a odluku da napusti svoju zemlju donela je nedelju dana nakon pošto je Rusija napala Ukrajinu.

„Prvu nedelju provela sam u Kijevu u skloništu. Nisam udata i nemam dece i zato je za mene bilo jednostavnije da napustim Ukrajinu. Mi smo imali plan, a to je da moji roditelji napuste istočnu Ukrajinu i odu kod rođaka u Rusiju prvo, pa odatle za Evropu. Pa da se negde nađemo. Međutim na putu za Rusiju, vazdušni prostor je već bio zatvoren i sve je bilo blokirano. S obzirom da nije moglo da se leti ostali su, a mene je mama molila da ja napustim Kijev. Odlučila sam da idem. Ponela sam svoju mačku i otišla“, kaže Daria sa Glas Amerike.

Ukrajinu je napustila vozom i uputila se za Holandiju na putu koji je trajao punih 12 sati.

„Prva dva meseca provela sam u Holandiji u Mastrihtu. Nisam tamo mogla ništa da radim. Tek u maju sam počela ponovo da radim. Našla sam novi posao. Sada radim u „Evropskoj pravdi“, u Ukrajini. Urednik sam verzije na engleskom jeziku. Tada sam počela i ponovo da radim kao sportski novinar, dakle u maju. Sada radim svakoga dana za Evropsku pravdu i radim povremeno za druge kao frilenser“, priča Daria.

Ne boravi prvi put na Kosovu. Dolazila je kao turistkinja i tokom doktorskih studija. Prvi put 2011. zatim 2014. i 2016. godine. Međutim, od pre dvadesetak prvi put u Prištini boravi kao izbeglica.

„Sviđa mi se ovde, i ovde ne moram ljudima da objašnjavam kroz šta prolazimo u Ukrajini. Prošli su kroz to i znaju kako je. Gde god da sam ovde i kažem da sam iz Ukrajine, dobijam svuda podršku. Imala sam podršku i u Holandiji, ali ljudi ne shvataju kroz šta prolazimo. Tamo te simpatišu, a ovde razumeju“, kaže ona.

Daria Meščerjakova i još troje njenih kolega trenutno su na Kosovu u okviru programa “Boravak novinara na Kosovu”, koji su pokrenuli Evropski centar za slobodu štampe i medija i Evropska federacija novinara, koji finansira Vlada Kosova.

Program na Kosovu sprovodi i Udruženje novinara Kosova, a boravak na Kosovu obezbeđen je za 20 novinara.

Izvor :
Glas Amerike