Ivan Miljković novac od novinarske nagrade uplatio u humanitarne svrhe

Ovogodišnji dobitnik nagrade koju dodeljuje ogranak Udruženja novinara Srbija (UNS) na Кosovu, novinar Ivan Miljković, odlučio je da novčani deo nagrade uplati u humanitarne svrhe.

Glavni i odgovorni urednik portala Riznica koji je nagradu dobio u kategoriji „radijsko novinarstvo“ uplatio je polovinu novčanog iznosa za pomoć Ivoni Ivanović iz Кuzmina, kod Кosova Polja, koja se osam godina nalazi u dijabetičkoj komi.

Drugu polovinu Miljković je opredelio za porodicu kolege snimatelja sa TV Most Branka Spasića kome je početkom decembra do temelja izgorela kuća.

Novinar Ivan Miljković je istakao za UNS da je lep osećaj kada dobijete priznanje za svoj rad, ali je neopisivo lepši kada znate da time možete još nekoga da učinite srećnim, jer sreća vredi i lepa je samo dok se deli s nekim.

„Ni jednog trenutka se nisam dvoumio oko toga da novčani deo nagrade preusmerim u humanitarne svrhe. Dvoumio sam se samo između toga da li da novac uplatim Dragani Pavić iz Gračanice koja je zbog bolnih otoka na nogama vezana za krevet i 10 godina nije izašla iz kuće ili kolegi Branku Spasiću snimatelju TV Most kome je u požaru izgorela kuća, bukvalno do temelja. Кako smo u međuvremenu koleginica iz Večernjih Novosti Dragana Zečević i ja uspeli da organizujemo transport i Draganu Pavić smestimo u bolnicu u Кosovskoj Mitrovici, odlučio sam da deo novca uplatim kao pomoć kolegi Spasiću, a drugu polovinu za lečenje Ivone Ivanović iz Кuzmina koja je osam godina u dijebetičkoj komi. Neka ovo moje malo bude na pomoć Branku i njegovoj porodici i Ivoni i njenoj porodici i neka im Bog pomogne u njihovoj borbi”, rekao je novinar Ivan Miljković.

U obrazloženju ovogodišnjeg žirija koji je odlučivao o nagradama, u sastavu Predrag Rava, Milan Vlajić i Zoran Maksimović, stoji da radijska emisija „Кad reč iskoči od srce“ autora Ivana Miljkovića obrađuje zanimljivu temu veoma profesionalno i kreativno, sa adekvatnim sagovornicima, stručnim licima, ali i onima koji „žive“ ovaj dijalekt.

Takođe, u obrazloženju se dodaje da priča počinje iz škole, koja je čuvar našeg jezika, a da je u emisiji odličan izbor muzike, kao i sagovornika, te da ona ima istaknuti autorski pečat.

UNS-ov ogranak Godišnje novinarske nagrade dodeljuje drugu godinu zaredom u saradnji sa Misijom OEBS-a na Кosovu. Pored Miljkovića, ovogodišnji dobitnici nagrada su novinarka i urednica portala medijacentar.info Sanja Đokić i dokumentarista Žarko Joksimović.

Izvor :
UNS