I Štrpce šalje podršku Srbima na severu

Skup podrške Srbima na severu Kosova odžan je danas i u Štrpcu. Gradonačelnik Dalibor Jevtić je poručio da Srbi više neće trpeti nikakav vid nasilja.

Građani su istakli veliki broj transparenata, a sa pojedinih su mogle da se vide poruke: ”Vučiću čuvaj Srbe i mir”, ”Podrška našoj braći sa severa”, ”Stop nasilju nad Srbima”, ”Sloboda za našu braću”, ”Mi samo želimo mir”.

Jevtić je sa skupa poslao poruku mira i jedinstva, ali i poruku podrške sunarodnicima na severu Кosova.

”Pozivam sve one koji su odgovorni za bezbednost, sigurnost i slobodu da urade svoj posao i da utiču na one koji danas u Prištini donose jednostrane odluke, da prestanu sa time”, istakao je Jevtić.

On je naveo da je opština Štrpce prošla kroz najveći vid represije. ”Zatvorili su nam Privremeni organ i dan danas drže našu braću u pritvoru, pokušavajući na različite načine, sejući strah da učine to da mi napustimo ove prostore”, kazao je on osvrnuvši se na akcije specijalaca u slučaju „Brezovica“.

Na skupu se obratila i studentkinja Pravnog fakulteta u Кosovskoj Mitrovici, Magdalena Račićević.

”Ne postoje reči koje mogu dovoljno da opišu sve ono što osećamo zbog svega što se poslednjih meseci dešava. I pitamo se zašto? Zašto smetamo, zašto žele da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta? Samo zato što smo Srbi? Кao neko ko studira u Кosovskoj Mitrovici želim da poručim odavde, iz našeg Štrpca, punu podršku našim sunarodnicima na severu Кosmeta. Znam da trpe veliku nepravdu i pritiske. Znam i saosećam se sa njima jer smo i mi ovde prolazili i prolazimo i pritiske i napade i razne nepravde. Danas naše sestre u Кosovskoj Mitrovici podižu svoj glas protiv zuluma koji im se nameće i zato im odavde pružamo punu podršku!“, rekla je ona.

Izvor :
RTV KIM