I Kurti o laboratorijama droge na Severu: Kriminalci koje sponzoriše Srbija neće uspeti da zaštite svoja preduzeća

Nakon jučerašnje akcije Kosovske policije na Severu Kosova, te serije objava kosovskog ministra unutrašnjih poslova koji optužuje Srbiju da navodno“štiti i sarađuje sa kriminalnim grupama“, večeras se u sličnom tonu oglasio i kosovski premijer.

U kratkoj objavi na Tviteru Aljbin Kurti je takođe izneo podatak da su u toku jučerašnjeg dana na Severu Kosova, odnosno u severnom delu Mitrovice, uništene tri laboratorije za proizvodnju droge.

„To je čista pobeda vladavine prava“, tvrdi kosovski premijer, te ujedno povezuje „kriminalne bande“ sa zvaničnim Beogradom.

„Kriminalne bande koje sponzoriše Srbija neće se zaustaviti ni pred čim – uključujući oružane barikade i nasilne napade na policiju – da zaštite svoja nelegalna preduzeća. Oni će propasti“, naveo je Kurti.

Kurti je o rezultatima rada Kosovske policije kako širom Kosova, tako i na Severu, govorio i na današnjoj ceremoniji dodele diploma za 433 kadeta 57. generacije Kosovske policije.

Naznačio je da su u 2022. godini sprovedene 854 akcije protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, da su uhapšene 3.202 osobe, od kojih 301 javni funkcioner, da je uništeno 69 kriminalnih grupa i zaplenjeno više od 1.8 tona opojnih supstanci.

Govoreći konkretno o Severu naveo je da je zatvoreno 16 ilegalnih puteva, uništeno pet laboratorija za proizvodnju droge u vrednosti od više stotina miliona kao i tri laboratorije za proizvodnju kriptovaluta.

Naznačio je i da su prošle godine izgrađena četiri objekta, odnosno policijske stanice na Severu Kosova, da su obrazovane „jedinice za brze intervencije na granici“ koje se bave borbom protiv krijumčarenja, trgovine ljudima…

Podsetimo, pripadnici Kosovske policije sproveli su juče veliku akciju zaplene droge u severnom delu Kosovske Mitrovice u sklopu koje su otkrivene tri laboratorije za proizvodnju marihuane i uhapšene dve osobe srpske nacionalnosti.

Pronađeno je 1.200 narkotičkih biljaka, a vrednost droge i opreme, kako je to potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, procenjena je na 2,3 miliona evra.

Deo akcije sproveden je u jednoj privatnoj kući koja se nalazi na svega nekoliko desetina metara od Osnovnog suda, policijske stanice, kao i pritvornog centra u ovom gradu.

Inače, Priština ove laboratorije povezuje sa dvojicom muškaraca, koji su se nalazili u automobilu kada je policija zapucala kod Bistričkog mosta, u januaru ove godine. Kažu da je jedan od njih zapravo suvlasnik juče otkrivene laboratorije, odnosno da je jedan od juče uhapšenih njegov brat.

Kosvski ministar unutrašnjih poslova juče je takođe saopštio puna imena i prezimena četvorice Srba za koje tvrdi da su navodno vlasnici ovih, ali i drugih laboratorija koje su prethodno otkrivene na Severu.

Ujedno je objavio fotografije iz bolnice uslikane tokom poseta pojedinih srpskih ministara i direktora Kancelarije za KiM M. D. kojeg su ranili pripadnici KP na punktu kod Bistričkog mosta, a za kojeg Svećlja takođe tvrdi da je jedan od vlasnika laboratorija.

Kazao je i da su ove osobe uključene u napade na službenike Kosovske policije, u postavljanje barikada i pretnje i napade na Srbe koji su „odbili da sarađuju sa njima“.

Svećlja je takođe optužio srpski državni vrh za umešanost u „instrumentalizacije sa kriminalnim bandama“, te kazao da njih navodno štite, podžavaju i po potrebi orkestriraju predsednik Srbije, ministar odbrane i direktor Kancelarije za KiM.

U međuvremenu je upravo direktor Kancelarije za KiM, optužio Svećlju za pokušaj kriminalizacije Srba i celog Severa.

Kazao je i da Svećlja „izolovane i pojedinačne slučajeve koristi za svoju prljavu propagandu i otvorenu mržnju prema svemu srpskom“, te naznačio da Srbi, kao ni srpski državni vrh ne podržavaju kriminalne radnje.