Humanitarna akcija „Doručak sa gimnazijalcima“ za matursku ekskurziju

U centru Gračanice učenici prištinske Gimnazije i ove godine organizovali su humanitarnu akciju “Doručak sa gimnazijalcima”. Cilj ove akcije  je da prodajom slanih i slatkih peciva, kolača i džemova prikupe novac za svoje drugare koji zbog loše finasijske situacije ne mogu da priušte matursku ekskurziju.

Ideja za ovu akciju, koja se održava četvrti put zaredom, potekla je od predstavnika učeničkog parlamenta.

„Na ovaj način skupljamo novac za naše vršnjake koji ne mogu da priušte svoju matursku ekskurziju, jer mislimo da nema potrebe za odvajanjem bar zbog tih stvari koje možemo da prikupimo na ovaj način tako što spremimo hranu i prodajemo ovde na štandovima“, rekao je Nemanja Todorović, predsednik učeničkog paralementa.

„Doručak“ su pripremali učenici svih osam odeljenja prištinske Gimnazije. 

„Za danas smo pripremili svašta – kiflice, kolače, mrsno i posno, pošto je post u toku. Ovo pre svega organizujemo jer nemamo svi prihode da platimo ekskurziju pa smo hteli da pomognemo našim drugovima i drugaricama koji nemaju da plate“, rekla je Jovana Miladinović učenica Gimnazije Priština sa sedištem u Lapljem Selu.

„Ovde možete videti raznu hranu od slanog do slatkog. Imamo i posno i mrsto. Izvolite poslužite se“, rekao je Nikola Petković, učenik četvrte godine prištinske Gimnazije.

U organizaciji, ali i pripremi doručka pored učenika učestvovali su i profesori, koji su, ističu  posebno  ponosni na svoje đake, koji su  i ove godine pokazali humanost i solidarnost. 

„Sva deca, svi roditelji svi zajedno smo se pripremali. Mi se uvek pripremamo bar desetak dana. Šta to znači, pripremamo prostor, pripremamo hranu, za sobom uvek čistimo i to je takođe vrlo bito jer ova manifestacija osim što je humanitarnog karaktera mora da bude i obrazovnog, vaspitnog i danas je to dan koji je jedna lekcija iz života, a takvih lekcija iz života u školi nema mnogo jer su to uglavnom lekcije koje su vezane za gradivo a ovo je jedna vrlo značajna lekcija i ona nema reprizu“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić.

 „Ovo je već postala tradicija, doručak sa gimnazijalcima. Naravno da smo došli da ih podržimo i kao profesori i kao roditelji. Da im se pomogne da odu na ekskurziju“, rekla je profesorka sociologije i građanskog vaspitanja Aleksandra Trajković.

Podršku gimnazijalcima pružio i direktor Dejan Denić.

„Ovo je projekat koji se već godinama unazad sprovodi. Tako da su učenici upoznati sa tim, imaju iskustva oko toga. Nekoliko dana su ja mislim pripremali sve ovo i želeli su da nam taj ančin skrenu pažnju malo na sebe. Pošto se oni odazivaju humanitarnim akcijama uvek pomažu drugima ovoga puta su ovo osmislili da ovo bude i za njihovu korist“, rekao je Dejan Denić.

Akciju „Doručak sa gimnazijalcima“ podržala je i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić sa svojim saradnicima, kao i zaposleni u Domu zdravlja Kosovo Polje.

„Moram vam reći da sam mnogo srećna što je „Doručak sa gimnazijalcima“ postao svojevrsna tradicija u našoj opštini i mislim da nema ničeg lepšeg nego videti ovoliko mladh ljudi okupljenih na jednom mestu oko jednog cilja a to je da pomognu svojim drugovima. Upravo zbog toga sam ja sa svojim saradnicima došla da im pružim podršku. Mislimda je događaj prelep, da su još jednom đaci Gimnazije i njihovi nastavnici pokazali svoje umeće i kreativnost. Mislim da ova akcija gimnazijalaca predstavlja duh solidarnosti,humanosti, empatije i na kraju mislim da je to primer koji bi trebali da slede svi i da pokažu svima kako treba da se odnosimo jedni prema drugima“, rekla je gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

„Kad smo čuli za ovu akciju skupili smo određni prilog i došli smo da podržimo ovu akciju. Ovo je stvarno super. Trebalo bi ovako češće da se organizuje. Mislim da svi zaslužuju da odu na tu ekskurziju i vide sve te gradove“, rekao je Nemanja Smiljić iz Doma zdravlja Kosovo Polje.

Profesori i učenici odlučili su da svu hranu koja se danas ne bude prodala odnesu i poklone Domu za nezbrinutu decu i Domu za stara i iznemogla lica u Gračanici.

Maturati će na ekskurziju otputovati 27. aprila gde će posetiti Prag, Beč, Bratislavu i Budimpeštu. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica