HO “Solidarnost za Kosovo” donirala opremu i medicinske aparate porodilištu u Gračanici

Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“, koju vodi Arno Gujon, obezbedila je medicinske aparate i sanitetsku opremu za tri porodilišta u srpskim sredinama na Kosovu – Gračanici, Pasjanu i Severnoj Mitrovici.  Ukupna vrednost ove donacije je 110.000 evra. Aparati i oprema danas su dopremljeni Ginekološko-akušerskoj klinici KBC Priština u Gračanici.

„Ovo nije prvi put da “Solidarnost za Kosovo” pomaže zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji. Prošle godine pomogli smo kovid bolnicu u Lapljem Selu, ta donacija je bila vredna preko 50 000 evra. Pomogli smo i mnoge Domove zdravlja, ambulante, kao i bolnice u Pasjanu i Mitrovici. Sve smo to uspeli da uradimo uz pomoć naših 12.000 donatora u Francuskoj. Cilj ovog projekta je da se naše bebe rađaju u lepšim i boljim uslovima“, rekao je Milovan Simijonović, ispred humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo”.

Načelnica Odeljenja neonatologije Ginekološke-akušerske klinike dr Slavica Majdevac,  zahvalila se organizaciji  “Solidarnost za Kosovo” na ovoj donaciji, koja će kako je navela umnogome olakšati rad ginekološke klinike.

„Za nas je najveća donacija topli sto, dobili smo pored toga infuzivne pumpe, suvi sterilizator, tako da će to omogućiti našim bebama topliji i sigurniji dolazak na ovaj svet, a nama će omogućiti da se bavimo njima bez dodatne brige o opremi koju nismo imali“, rekla je dr Majdevac.

Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“ opremu i aparate za porodilište u Gračanici dostavila je u saradnji sa Eprahijom raško-prizrenskom.

„Ove godine je posebna čast što je francuska organizacija izabrala tri aktivna porodilišta na Kosovu i Metohiji, u Gračanici, Pasjanu i Kosovskoj Mitrovici da donira izuzetno vrednu i važnu opremu po zahtevu tih porodilišta. To je pokazatelj da naši prijatelji iz Francuske i širom Evrope ulažu u život Srba na Kosovu i Metohiji, što je zapravo i naša budučnost. To nas raduje u mnogo čemu, kao i svi ostali humanitarni projekti“, rekao je otac Srđan Stanković, ispred Kancelarije za dobrotvorni rad Eparhije raško-prizrenske.

Oprema i medicinski aparati sledeće nedelje biće dopremljeni porodilištima u Pasjanu i Severnoj Mitrovici.

U Ginekološko-akušerskoj klinici u Gračanici od početka ove godine rodilo se oko 20 beba.

Izvor :
Medija centar Čaglavica