Građani Kosova mogu bez radnih viza sezonski da rade u Finskoj

Građani Kosova sada imaju pravo da se posle liberalizacije putovanja bez viza u EU sezonski zaposle u Finskoj, a da ne podležu proceduria obezbeđivanja sezonskih viza.

Prištinski mediji, pozivajući se na izvore iz Ambasade Finske na Kosovu, kažu da su finske vlasti objasnile da će nosiocima kosovskih pasoša biti dozvoljeno da rade do devet meseci u periodu od godinu dana u sektoru poljoprivrede i turizma.

U skladu s pravilima koja ima Finska, sezonskim radnicima s Kosova koji će u zemlji raditi najviše neprekidno 90 dana, moraće se obezbediti sertifikat o sezonskom radu.

Taj sertifikat izdaje Finska imigraciona služba i proces prijave je onlajn, bez potrebe za zakazivanjem termina u ambasadi, prenosi Novi magazin, pozivajući se na agenciju Beta.

Za one koji imaju obaveze u Finskoj ne duže od 90 dana i koji su već putovali u tu ili u drugu šengensku zemlju bez vize, Ambasada Finske na Kosovu je predložila da provere da li imaju dovoljno dana za sezonski radni sertifikat.

Ako su iskorišćeni svi dani bez vize, sezonski radnici koji će ostati u Finskoj ne duže od 90 dana moraju podneti zahtev za sezonsku radnu boravišnu dozvolu.

Za sezonske radnika s Kosova koji nameravaju da rade u Finskoj tri do devet meseci, za sezonski rad je obavezno posedovanje boravišne dozvole.

Zahtev za izdavanje boravišne dozvole za sezonski rad se takođe podnosi onlajn.

Međutim, podnosioci zahteva moraju zakazati sastanak u Ambasadi da bi prošli verifikaciju identiteta.

„Ako ukupno trajanje vašeg sezonskog rada u Finskoj prelazi 90 dana, nemojte aplicirati za potvrdu o sezonskom radu. Umesto toga, aplicirajte za boravišnu dozvolu“, saopštila je Ambasada u Prištini.

Za nosioce kosovskih pasoša s prethodnim sezonskim radnim iskustvom u Finskoj tokom protekle godine, Ambasada je istakla da ih poziva da ponovo podnesu zahteve.

Dozvole za sezonski rad su ograničene na najviše devet meseci tokom bilo kojeg perioda od 12 meseci, ali važno je to planirati što ranije u koordinaciji s poslodavcima u Finskoj.

Dok će vlasnici kosovskih pasoša moći da rade sezonski u Finskoj posle liberalizacije, a mogu i da putuju u Šengen bez viza, to ne važi za državljane nekih drugih zemalja koji su to mogli: Finska je odlučila da suspenduje prijave za berače šumskog voća sa Tajlanda, Kambodže i Mjanmara, zbog sumnje da se to koristi za trgovinu ljudima.

Izvor :
BETA, NOVI MAGAZIN, KIM