Gračanica: U toku pripreme za tradicionalni doček pravoslavne Nove godine

I ove godine na trgu ispred Opštine Gračanica biće organizovan doček pravoslavne Nove godine. Za posetioce se priprema i vo na ražnju, a osim muzike, lokalna samouprava svojim građanima obezbeđuje i piće, pa su tako svake godine pored pečenog vola neizostavni i kuvano vino i rakija.

Za meštane Gračanice i okoline, kako je najavljeno iz Opštine Gračanica, večeras će biti priređen „bogat kulturno zabavi program“ uz lokalne bendove i didžejeve. Bina na kojoj će nastupati postavljena je u toku dana. A pečenje vola počelo je u ranim jutarnjim časovima.

„Od pola šest smo počeli ujutru. Evo vidite sami, vo se još uvek peče, kad dođe vreme da se deli  biće gotov skroz. Vo ima živa vaga 577 kilograma. Spremaćemo i belo meso, batake, pljeskavice i imaće dovoljno za sve. Kuvana rakija i vino ima po tri kazana. Ali to ćemo kasnije malo da počnemo za pripremom“, rekao je za Medija centar Slobodan Arsić, koji je zadužen za pripremanje vola i hrane.

Pojedini meštani Gračanice za Medija centar kažu da će pravoslavnu Novu godinu dočetati na trgu, dok ima i onih koji će je dočekati u svojim domovima sa porodicama.

„Dolazim ovde na trg, da slušam muziku, probam vola i vino i rakiju“.

„Ostaću kod kuće sa porodicom, sa unucima, decom. Tako je najlepše“.

„Ovde na otvorenom, kao i svake godine tradicionalno. Da jedemo pečenog bika, pijemo vino. Doći ćemo sa prijateljima“.

„Kod kuće, ne idem nigde. Gledaću od kuće kad budu pustili vatromet večeras, eto, dovoljno je“.

Doček organizuje opština Gračanica u saradnji sa NVO “Gračanička omladinska inicijativa” a promoter događaja je Turistička organizacija Gračanice. Kako je najavljeno program će početi u 19 časova.

Svojim meštanima, ali i svima onima koji proslavljaju Novu godinu po Julijanskom kalendaru, čestitke je uputila i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

„Svim građanima koji slave Novu godinu po Julijanskom kalendaru, želim da 2023. provedu u zdravlju, miru i blagostanju, da sačuvamo sebe i svoje bližnje, da budemo bolji i uspešniji, da svoj rad udvostručujemo kako bismo nastavili da razvijamo našu Gračanicu. Svom pravoslavnom srpskom narodu želim, mnogo sreće i uspeha u svakom danu nove godine. Neka nam ovaj praznik i godina koja je  pred nama bude u znaku rada, humanosti, jedinstva i negovanja istorije, kulture i tradicije koju moramo čuvati je od zaborava“, rekla je Ljiljana Šubarić.

Izvor :
Medija centar Čaglavica