Gračanica: Niko ne sme da digne ruke od Kosova

Srbi u Gračanici nadaju se da će Zajednica srpskih opština nakon podrške evropskom planu od strane Vučića i Kurtija biti formirana, iako pojedini nisu sigurni šta ona znači, niti šta će im dobro doneti. U jedno ipak veruju, a to je da Srbija neće dići ruke od naroda koji ovde živi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti dogovorili su se početkom nedelje u Briselu da nema potrebe za daljim diskusijama o evropskom planu ali da će nastaviti pregovore oko ispunjavanja kriterijuma.

„Taj predlog verovatno neće biti prihvaćen u celosti, ali međunarodna zajednica mora nešto da radi, naši da se brane sa jedne strane, Albanci da brane njihovu poziciju sa druge strane. Ništa i do sada nije bilo, bez obzira na bilo kakve pregovore, dogovori nisu bili ispoštovani“, kazao je Zoran Maksimović za Radio Kim.

„Nemam odgovor, zato što svi lažu. Koliko slušam, niko nije udavio svoje dete pa neće ni oni, ali nadam se da će da bude i za nas malo bolje“, rekla je starija gospođa iz Gračanice.

„Valjda će dobiti nešto, nadamo se da će dobiti ono što traži. Zajednicu srpskih opština se nadamo da će dobiti, a za drugo kako bude. Hteli bismo da bude formirana, a šta će dobro doneti to niko ne zna“, rekao je Desimir Stanojević.

„Šipak“, kratko je kazao meštanin.

„Niko nam dobro ne misli, tako da sam ja skeptičan prema tome ali videćemo šta će se desiti. Zajednica sprskih opština je prava stvar i doneće narodu sigurnost, ali prava Zajednica koja je dogovorena, a ne nešto modifikovano, ali to mnogo boli one sa druge strane. Pasivna sigurnost da se nadaš nečemu, da si svoj na svome. To bi bila država u državi kako su oni ranije dogovorili“, naveo je Miodrag Pavlović.

„Neće doneti nikakve promene, ista će situacija biti pa kao bude svima tako i nama.
Mislim da ne bi trebalo da bude potpisan“, kazao je Fikret Beriša.

Iako se poslednjih dana moglo čuti, posebno od predstavnika srpske opozicije u Beogradu, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatanjem ovog predloga pristao na nezavisnost Kosova i njegovo članstvo u UN-u, Srbi na centralno Kosovu sa kojima smo razgovarali su uvereni da Srbija neće dići ruke od sprskog naroda koji ovde živi.

„Ne, dok je Vučić ali vidite da svi rade protiv njega. Jedno dobro imamo i to gledamo da uništimo“, kazala je jedna gospođa.

„Ja sam 1976. godine bio u Beogradu u bolnici i kada su čuli da smo Srbi pitali su nas da li ima Srba na Kosovu. Tada je to bilo mišljenje naroda u Srbiji, a sada se malo povratilo“, rekao je Desimir Stanojević.

„Ne, ne bi trebalo da bude tako. Nijedan narod ne bi trebalo da digne ruke od postojanja svog naroda bez obzira gde je, čak i u ratnom području. Naša srpska strana se nalazi u teškoj situaciji i ne bi trebalo da digne ruke već da pomogne svojoj zajednici da opstane ovde“, smatra Zoran Maksimović.

„Niko ne sme da digne ruke od Kosova“, kazao je Miodrag Pavlović.

„Ne, ni slučajno“, smatra Fikret Beriša.

Evropski plan sadrži 11 tačaka, a dve strane obavezuju se da će između ostalog razvijati normalne, dobrosusedse odnose na osnovu jednakih prava. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, te da će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa. Razmeniće stalne misije koje će biti osnovane u sedištu odgovarajuće Vlade.

U međuvremenu, predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da Srbija spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz evropskog plana za Kosovo, ali da nema razgovora o međusobnom priznanju, priznanju, niti članstvu Kosova u UN.

Naredna runda dijaloga Beograda i Prištine zakazana je za 18. mart u Ohridu.

Izvor :
Kim