Gračanica: (Ne)stabilna bezbednosna situacija

Na sednici Odbora za bezbednost zajednica koja je održana u Gračanici ocenjeno je da je bezbednosna situacija nestabilna zbog incidenata koji se dešavaju u drugim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu. Iz Policije Kosova je, međutim, poručeno da je ona stabilna i saopšteno da je ovog meseca zabeležen „rekordan minimum“ incidenata. Bilo je i polemike o tome da li rade ili ne kamere za video nadzor u Kišnici.

Sednicom Odbora za bezbednost zajednica koji je održan u SO Gračanica presedavala je gradonačelnica Ljiljana Šubarić. Nakon što je prisutnima čestitala praznike i poželela dobro zdravlje i puno uspeha u ovoj godini, ona je ocenila da je trenutna bezbednosna situacija u ovoj, ali i svim opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, nestabilna.

„Od poslednje sednice odbora nismo imali većih incidenata, ali je naše stanovništvo uznemireno, dodatno uplašeno i revoltirano događajima koji su se desili u drugim opštinama kao što je slučaj u Štrpcu, odnosno Gotovuši, gde su dečak i jedan mladić bili ranjeni od strane Albanca. Mi smo uvek pod pritiskom i presijom šta će da se desi sledeće“, rekla je ona.

Šubarićeva je pozvala predstavnike Policije Kosova i KFOR-a da pojačaju svoje prisustvo i „svoj posao rade kako treba“.

„U službi građana, a sve u cilju da bezbednosnu situaciju na teritoriji opštine Gračanica podginu na viši nivo“, kazala je gradonačelica.

Odobrnica u lokalnoj SO i članica Odobra za bezbednost zajednica Snežana Jovanović je kazala da u Kišnici kamere za video nadzor ne rade već više od mesec dana i to baš u ulici u kojoj su se ranije dešavali incidenti.

„Policija ćuti, što znači da ona nije na terenu i ne prati stanje. Vi (gradonačelnica) dobijate lažne izveštaje. Možemo odavde pravo u policijsku stanicu da odemo, videćete da u ulici u kojoj ja živim ne radi nijedna kamera, baš ona koja prati ulaz u Kišnicu“, navela je Jovanovićeva.

Policijski službenik Miloš Živković je nakon toga izjavio da sve kamere u Kišnici rade, pa ga je Jovanovićeva zamolila da zajedno sa medijima u policijskoj stanici provere da li je to tačno.

„Ako govorite istinu, onda ćete to i da sprovedete. Ako ne govorite, onda nećete“, rekla je Jovanovićeva.

Na njene pozive Živković nije odgovorio. On je prisutnima predstavio policijsku statistiku za decembar prošle i januar ove godine, zaključno sa današnjim danom.

„Situacija je mirna, nisu zabeleženi slučajevi velikih krivičnih dela. Za mesec decembar imamo 47 prijavljenih slučajeva. Od toga imamo tri slučaja krađe na magistralnom putu Priština – Uroševac gde je ukradena nafta iz kamiona. Tri slučaja teške krađe u Gračanici gde su obijene šupe, odnosno pomoćni objekti i ukraden alat, a jedno lice iz Gračanice je uhapšeno. Banka je prijavila četiri slučaja sumnjivih novčanica, 18 saobraćajnih nezgoda. Bilo je devet slučajeva porodičnog nasilja, tri lica su zadržana u pritvornom centru, jedno lice poslato je na lečenje u Niš. Za mesec decembar uhapšeno je sedam lica i imamo 237 saobraćajnih kazni“, rekao je on.

U dosadašnjem toku januara policija je u Gračanici zabeležila sedam slučajeva, što je, prema Živkovićevim rečima „rekordan miminum“.

„Četiri saobraćajne nezgode, kod jednog lica su pronađeni narkotici na putu Priština – Uroševac. Imamo dva slučaja nanošenja lakih telesnih povreda od kojih bi jedan izdvojio slučaj u noćnom klubu ‘Staro mesto’, došlo je do tuče više lica u objektu, kasnije i van njega. Roditelj je prijavio taj slučaj, tako da preporučujemo da se alkoholno piće ne toči maloletnim licima, kao i da se zabrani ulaz istih u pomenuti objekat. Loša strana je što taj slučaj nije prijavio radnik obezbeđenja, niti vlasnik objekta“, kazao je on i pozvao inspekciju da kontroliše ulaz maloletnih lica i točenje alkohola u ovom objektu.

Nakon izlaganja policajca Živkovića, Jovanovićeva je ponovo upitala o kamerama.

„Zašto se bojite? Ja valjda treba vas da se bojim, vi nosite pištolj i pendrek, a ne vi da dođete sa mnom u Kišnicu“, rekla je ona.

„Rešićemo“, kratko je odgovorio Živković.

„Šta ćete da rešite, da hoćete da rešite ne biste dopustili da mesec dana ne rade kamere. Treba da vas bude sram zato što dajete lažne izveštaje. I vi brinete o bezbednosti Srba, baš vas briga ovde u policijskoj stanici u Gračanici za bezbednost Srba“, rekla je Jovanovićeva.

Ona je imala i primedbu na zapisnik sa treće vanredne sednice ovog odbora, jer u njemu, kako je rekla, nije navedeno da komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković nije odgovorio na njeno pitanje da li su i kako procesuirane osobe koje su uhapšene zbog bacanja molotovljevog koktela na kuću porodice Trajković u Kišnici novembra prošle godine.

„Komandir je rekao: ’Idi pitaj žrtvu’. Takvo ponašanje komandira treba da se zavede u zapisnik“, kazala je Jovanovićeva.

Današnjem sastanku Odbora za bezbednost zajednica u Gračanici su prisustvovali i predstavnici KFOR-a i OEBS-a.

Izvor :
Kim