Gračanica: Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Gračanica u saradnji sa Zavodom za transfuziju svake godine više puta organizuje dobrovoljno davanje krvi. Za ove akcije tradicionalno vlada veliko interesovanje meštana.

Prema rečima sekretara Crvenog krsta Gračanica Svete Živića, odziv dobrovoljnih davalaca je i ove godine veoma dobar.

„Ovo je redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi koju organizujemo svake godine, i ne samo jednu nego onoliko njih shodno tome koliko je krvi potrebno u datom trenutku za sve naše zdravstvene ustanove“, kazao je on za RTV Kim.

Cilj ovih akcija je obezbeđivanje dovoljnih količina krvi za sve bolnice u opštini Gračanica.

„Crveni krst Gračanica je tokom prošle godine organizovao pet akcija dobrovoljnog davanja krvi od kojih su četiri bile redovne, a jedna vanredna. Na tim akcijama smo sakupili preko 250 jedinica krvi. I ove godine planiramo da organizujemo više akcija dobrovoljnog davanja krvi da bi mogle naše zdravstvene ustanove da nesmetano rade“, dodao je Živić.

U prostorijama Crvenog krsta zatekli smo redovne davaoce, ali i one koji krv daju prvi put.
„Nikada nisam davao krv do sada, ovo mi je prvi put. Sama pomisao što ću svojim malim gestom da pomognem nekome je dovoljna. Potrudiću se da se u budućnosti odazivam na svaki naredni poziv“, rekao je Milan Aksić (20) iz Gračanice.

Među meštanima koji su se odlučili na ovaj humani gest je bio i Dragan Todorović (64) iz Sušice.

“Krv dobrovoljno dajem po dvadeseti put, 2002. godine sam prvi put dao krv u Crvenom krstu u Gračanici i od tada dajem krv redovno, u proseku jednom godišnje. Ukoliko je krv nekome potrebna i vanredno, po potrebi se i tada odazivam. Dobrovoljnu akciju krvi treba da podrže sve osobe starije od 18 godina. Dajem krv sa nadom da će naše malo nekome spasiti život. Gledajući današnju akciju mislim da je proradila velika svest kod naroda i da je naših pet minuta nečiji ceo život”, rekao je on.

„Akcija traje sve dok i zadnji čovek koji je došao da da krv ne završi sa davanjem. Stalno promovišemo dobrovoljno davanje krvi i na tim promocijama pričamo o tome šta znači jedna doza krvi kada se da. Sve veći broj ljudi to razume i odaziva se na akcije koje organizujemo“, zaključio je sekretar Crvenog Krsta u Gračanici Sveta Živić.

Prikupljene jedinice krvi namenjene su pacijentima KBC u Gračanici. Po potrebi, mogu biti prosleđene i drugim zdravstvenim ustanovama na Kosovu.

Izvor :
RTV KIM