Godišnjica zločina u Goraždevcu. Petković: Tuga i bol za ubijenom decom

Prošlo je devetnaest godina od terorističkog napada u Goraždevcu u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece koja su se kupala na reci. „Deca su simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Кosovu i Metohiji“, poručuje Petar Petković.

Na današnji dan 2003. godine, u oružanom napadu na više od pedesetoro srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

„Devetnaest godina bola i tuge za ubijenom decom, ali i devetnaest godina iščekivanja da vinovnici ovog monstruoznog zločina budu pronađeni i privedeni pravdi“, naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u saopštenju za štampu povodom godišnjice ovog ubistva.

Kako navodi, posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Кosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

„I pored obećanja predstavnika UNMIК-a da će „prevrnuti svaki kamen“ da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Кao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na КiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni“, podseća Petković.

Mežutim, poručio je i da bez obzira na godine koje su prošle, očekuje da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde.

U Goraždevcu će danas biti služen parastos stradaloj deci na Bistrici.

Izvor :
RTV KIM