FHPK: Presuda Stanišiću bez obrazloženja

Reagujući na presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je Goran Stanišić proglašen krivim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i osuđen na 20 godina zatvora, Fond za humanitarno pravo Kosova saopštilo je da sudsko veće nije dalo nikakvo obrazloženje u vezi sa objavljenom odlukom.

Fond za humanitarno pravo Kosova smatra da neobjavljivanjem obrazloženja nije poznato na koje se dokaze sudsko veće oslanjalo prilikom donošenja odluke o osuđujućoj presudi optuženom.

„Nedostatak obrazloženja za odluku o kazni suprotan je članu 366. stav 2. ZKPRK-a. Ovaj član propisuje da se nakon javnog čitanja dispozitiva presude mora ukratko objaviti obrazloženje presude, odnosno dokazi na kojima se sudsko veće oslanja. Takođe je neophodno da u ovom slučaju sudsko veće daje obrazloženje u pogledu otežavajućih ili olakšavajućih okolnosti, koje su uticale da optuženi bude proglašen krivim i osuđen na maksimalnu kaznu zatvora“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Na osnovu praćenja suđenja Stanišiću FHPK, zaključuje da je ono bilo pravedno i da su poštovana prava strana u postupku, uprkos poteškoćama u organizovanju suđenja zbog pandemije kovida-19.

„Presuda je objavljena nakon održanih 15 sudskih ročišta na kojima su saslušana 22 svedoka, među njima i oštećena A1. U odnosu na dokaze izvedene tokom glavnog pretresa, neki svedoci tužilaštva identifikovali su prisustvo optuženog na mestu i vremenu deportacije i ubistva albanskih civila. Međutim, izjave nekih očevidaca date misiji UNMIK-a, a kasnije i Specijalnom tužilaštvu Republike Kosovo (STRK), bile su nedosledne u pogledu učešća optuženog Stanišića u ubijanju civila“.

Ističu da je FHPK rezervisan po pitanju komentara o presudi i visini kazne u ovom trenutku dok ne dobije u uvid presudu u pisanoj formi zajedno sa obrazloženjem odluke.

„Goran Stanišić optužen je da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u periodu od 15. do 16. aprila 1999. godine, tokom šireg i sistematskog napada srpskih vojnih, paravojnih i policijskih snaga na albansko civilno stanovništvo u selima Slovinje i Trbovce u opštini Lipljan, u saradnji sa drugim pripadnicima ove jedinice, učestvovao u iseljenju albanskog civilnog stanovništva, u ubistvu 13 albanskih civila i ranjavanje A1. Prvostepeni sud proglasio ga je krivim po svim tačkama optužnice. Stranke imaju pravo da se na ovu presudu žale Apelacionom sudu“, zaključuje se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo.

Izvor :
RTV KIM