EU ponovo o viznoj liberalitaciji

Pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova naći će se u petak na dnevnom redu Radne grupe Saveta Evropske unije o vizama, koja danas započinje svoje zasedanje.

Pitanje liberalizacije viznog režima za građane Kosova dobilo je još jedan neočekivani obrt u oktobru na preliminarnom sastanku ove grupe posle zahteva Francuske, koji je podržalo nekoliko drugih zemalja, da se ovaj proces poveže sa drugim zahtevima.

Francuska je tražila da liberalizacija viza za Kosovo bude uslovljena povezivanjem sa ETIAS, sistemom za autorizaciju i informisanje o putovanjima, koji još uvek nije funkcionalan.

Putem ovog sistema građani zemalja za koje su vize liberalizovane moraju da registruju svoje podatke pre putovanja u EU, posle čega dobijaju elektronsku potvrdu koja važi tri godine.

Od Kosova je zatraženo i da uskladi viznu politiku sa politikom Evropske unije, poveća kontrolu na prelazima i nastavi repatrijaciju onih koji moraju da napuste teritoriju EU.

Vlada Kosova je nove zahteve Francuske nazvala nepravednim, navodeći da je Kosovo ispunilo sve potrebne uslove i da ne može biti dodatnih.

Izvor :
FoNet, KIM