EU: Izbori u skladu sa pravnim okvirom Kosova, ali potreban povratak Srba u institucije

Evropska unija je konstatovala da su jučerašnji izbori u četiri opštine na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori da se oni održe na nesmetan i uredan način.

Istovremeno, EU žali što nisu sve stranke i zajednice iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima, navodi se u saopštenju za medije.

Ističu da „veoma nizak odziv, posebno među građanima kosovskih Srba, pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati uobičajenim“.

„Ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje za ove opštine. To se može desiti samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije i da Kosovo omogući taj povratak. Posao na formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom treba da se završi što je pre moguće“, naglašavaju iz EU navodeći da od kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na severu Kosova u novembru 2022. godine, EU se angažuje na njihovom povratku.

„Imperativ je da hitno obnovimo situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova. U tom cilju postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na severu. Do sada je napravljen mali napredak. Stoga nam je potrebno da obe strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze“.

Poručuju da je Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije prava platforma za postizanje ovog cilja.

Istovremeno EU pozdravlja „profesionalizam kosovske policije, EULEKS-a i KFOR-a u obezbeđivanju izbora.

Izvor :
Kim