Site icon Medija centar

Eskobar: Tenzije na Severu rezultat nesaradnje Kosova sa međunarodnom zajednicom

Eskalacija na Severu Kosova je delom rezultat nespremnosti zvanične Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu, rekao je za BBC američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

Dodao je da je rast tenzija na severu mogao da se izbegne:

„Ova eskalacija je delom rezultat nespremnosti kosovske strane da sasluša međunarodnu zajednicu. Ona je izazvala tenzije, nepotrebno, insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi i ako ništa drugo, pandemija korona virusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija“. rekao je Eskobar, prenosi RSE.

Eskobar je rekao da su napori međunarodne zajednice da koordinira sa Vladom Kosova naišli na otpor.

„Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade. One nemaju stvarnu vrednost. Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici obavljati samo osnovne opštinske poslove“, pojasnio je Eskobar.

Eskobar je ponovio da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Kosovo i Srbija, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

„Mnogi članovi međunarodne zajednice vide ovu situaciju kao konfrontaciju između Kosova i Srbije. Ali moramo zapamtiti da i ovde postoji neuspeh u postizanju etničkog pomirenja unutar Kosova. Ohrabrili smo obe strane da se angažuju u dijalogu.“

Američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer, rekao je 30. maja da je zbog nekoordinacije Vlade Kosova sa SAD, u vezi sa akcijama na Severu, Priština isključena iz najvećih vojnih vežbi NATO saveznika u regionu Balkana, Defender Europe 2023.

Politički predstavnici srpske zajednice na Kosovu bojkotovali su vanredne lokalne izbore 23. aprila, na kojima su posledično u četiri opštine na Severu Kosova izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

Novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti u tri opštine na severu položili su zakletve u alternativnim prostorijama.

Samo je novi gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić, položio zakletvu u zgradi Opštine.

Gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića su nekoliko dana nakon polaganja zakletve ušli uz pomoć policije u opštinske zgrade u petak, 26. maja.

To je istog dana dovelo do protesta.

Protest je 29. maja eskalirao u nasilje između pripadnika misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a i demonstranata.

Tokom nemira je povređeno 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 osobe srpske nacionalnosti.

Nasilje je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji.

Od početka tenzija, međunarodna zajednica neprestano poziva na preduzimanje koraka ka smirivanju situacije.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Kosova Aljbin Kurti dali su naznake da bi se mogli raspisati novi izbori za četiri opštine na severu.

U Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću grupe građana svakodnevno od utorka, 30. maja, protestuju protiv novoizabranih, albanskih gradonačelnika opština.

Exit mobile version