Eskobar: Sastanak glavnih pregovarača u naredne dve nedelje

„Sada je na glavnim pregovaračima da krenu napred i počnu da izrađuju izvodljiv statut. Očekujemo da će se u naredne dve nedelje glavni pregovarači sastati i ponovo razgovarati o ovom procesu“, rekao je komentarišući poslednju rundu dijaloga Beograda i Prištine na virtuelnoj koferenciji za medije zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

normalizacije“, kazao je on.

„Dodatno, želeli smo da razgovaramo o nekim od uslova odnosa između manjinskih zajednica na Kosovu i centralne vlade; to je bila važna diskusija“, dodao je.

„Evropska unija i Sjedinjene Države su veoma fokusirane na to da ovaj sporazum, na kojem smo veoma naporno radili, postane stvarnost. I ta stvarnost dolazi do kraja – počinje Asocijacijom (Zajednicom srpskih opština). Normalizacija je usredsređena na prava manjina, posebno srpske, na Kosovu. Dakle, apsolutno je kritično. To je naše očekivanje i rekao bih da je naš zahtev da idemo dalje u ovom pravcu“, naglasio je Eskobar.

On smatra da smo „videli evoluciju na obe strane“.

„U prezentaciji diskusije od strane Upravljačkog tima o jasnim izjavama Srbije da joj je potrebna Asocijacija, i o tome da Vlada Kosova predstavlja svoje principe o tome kako bi ta Asocijacija izgledala. Tako da bih rekao da imamo početke rasprave o ovome i samo treba da idemo dalje, sve dok ne dođemo do funkcionalnog modela“, kazao je.

Gabrijel Eskobar je ponovio da se dijalog u Briselu ne odvija uz posredovanje Amerike.

„To je proces uz podršku Evrope. Ovde je važno kako dve strane normalizuju svoj odnos, one takođe usklađuju svoje strukture sa Evropskom unijom u pripremi za eventualno članstvo u EU. Dakle, moramo da dođemo do sredine u vezi sa tim koja je u skladu sa evropskim principima i evropskim zahtevima u okviru njihovog procesa pristupanja“.

On se osvrnuo i na usvajanje prethodno dogovorene Deklaracije o otetim licima.

„Srećan sam što mogu da primetim da su dve strane podržale sporazum o nestalim licima sa humanitarnog stanovišta. Mislim da je to bilo veoma važno i nastavljamo da tražimo napredak i u drugim oblastima, uključujući energetiku“, poručio je Gabrijel Eskobar.

Izvor :
Kim