Eskobar: Sankcije važno sredstvo u stabilizaciji Balkana, biće ih još

Sankcije nisu primarno sredstvo američkog angažmana u regionu Zapadnog Balkana, ali imaju efekta i biće ih još, kaže u intervjuu za Glas Amerike zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za region Gabrijel Eskobar, uz ocenu da je korupcija glavni problem na Balkanu.

Komentarišući izbore u aprilu u Srbiji, Eskobar je rekao da bi vlada trebalo da obezbijedi sve uslove da oni budu slobodni i fer, i naglasio da je činjenica da su privatni mediji naklonjeni vlastima. Američki diplomata najavio je i intenzivniji američki angažman u regionu u narednom periodu.

On je rekao da protekla godina (od inauguracije predsednika Bajdena) „nije donela značajnu promenu politike“, jer se politika SAD i angažman na Zapadnom Balkanu tradicionalno odnose na multietničko pomirenje i integraciju u Evropsku uniju.

„U tom pogledu politika je bila veoma konzistentna poslednje četiri administracije. Ono što mogu da kažem da se malo promenilo jeste obim pažnje koju Zapadni Balkan dobija u ovoj administraciji. Dakle, postoji obnovljeni napor da se ponovo angažujemo na svim mehanizmima koji su bili uspešni, a to je da se ojača Dejton, da se podrži i obnovi dijalog između Srbije i Kosova, i da blisko sarađujemo sa našim partnerima iz NATO-a, kako bi se osiguralo da mogu da ispune svoje NATO obaveze. I rekao bih da smo u većini toga bili veoma uspešni“, ocenio je Eskobar.

On je ponovio da je „Evropska unija posredenik u dijalogu“ (Beograda i Prištine), da to „mora tako ostati“, a da ga SAD u potpunosti podržavaju.

„Što se tiče toga kako će se formirati dnevni red, kada će biti zakazani naredni sastanci, to pitanje bih prepustio svojim kolegama u Evropskoj uniji koji se time bave. Ipak, smatramo da bi strane trebalo da se dogovore u okviru strukture dijaloga koji vodi EU. I u tom pogledu sve na šta oni pristanu, mi ćemo podržati implementaciju“, kazao je.

Gabriel Eskobar je ipak naveo i da će SAD „biti mnogo aktivnije“.

„Bićemo mnogo aktivniji dok podstičemo dve strane da pristanu na sastanke, da se saglase da primene sporazume koji su već postignuti, i da aktivno napreduju u rešavanju nekih od otvorenih pitanja, uključujući nestale osobe, energiju i druge ključne teme“, rekao je on.

Eskobar se složio sa navodima civilnog društva koji ističu da su privatni mediji u Srbiji veoma nakolonjeni vladi, te da Vlada Srbije i srpske regulatorne agencije treba da obezbede slobodno i fer izveštavanje o opoziciji.

Izvor :
Glas Amerike