Eskobar: SAD ne ratuju sa Rusijom

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović nije u pravu kad kaže da Sjedinjene Države preko Ukrajine posredno ratuju s Rusijom, izjavio je danas u Zagrebu specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i poručio da Srbija ne glumi kada kaže da želi poboljšanje odnosa sa Zagrebom.

Milanović je nekoliko puta izjavio da SAD preko Ukrajine vodi posrednički rat protiv Rusije i da će se zbog toga taj rat rešavati u pregovorima Vašingtona i Moskve.

„U tom pogledu Milanović nije u pravu, ovo nije proksi rat već pokušaj da se pomogne žrtvi neprovocirane agresije da bi se odbranila“, rekao je Eskobar, prenosi Hina.

On je u razgovoru s novinarima, nekoliko dana nakon boravka u Beogradu, kazao da je inicijativa Srbije za poboljšanje odnosa sa Hrvatskom „stvarna“, jer Srbija „želi i mora da poboljša odnose s jednim od svojih najprosperitetnijih suseda“.

Izaslanik Bele kuće za Zapadni Balkan rekao je da iza toga stoji potreba Beograda da shvati da „Rusija nije pouzdan partner“, kakvim se u Srbiji smatra, i da ruski predsednik Vladimir Putin „više nikad neće biti verodostojan sagovornik“.

„Moraju ponovo početi da razmatraju svoj međunarodni položaj, a mislim da je deo toga i popravljanje odnosa sa susedima“, istakao je Eskobar.

On smatra da Srbija mora da se pridruži zapadnim sankcijama Rusiji jer joj je to i pravna obaveza na putu prema Evropskoj uniji, a dok se to ne dogodi, SAD će nastaviti da rade na tome da Beograd „shvati posledice malignog ruskog uticaja na Balkanu.

Izvor :
FoNet