Eskobar i Lajčak na Kosovu: Podrška dijalogu i integraciji Balkana u Uniju

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak započeli su trodnevnu posetu Kosovu.

Posle razgovora sa najvišim kosovskim zvaničnicima poručili su da podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju.

Eskobar je posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem poručio da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova. Istakao je da SAD podržavaju dijalog između Kosova i Srbije i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju.

Za dijalog dajemo punu podršku, to treba da vodi Evropska unija, zato što je to o Evropi, ali kako se vi približavate Evropskoj uniji ostaćete blizak prijatelj SAD, jer to podrazumeva transatlansko partnerstvo, zajednicu, čiji ste vi deo, a dijalog će vas približiti još više”, rekao je Eskobar.

Evropski diplomata Miroslav Lajčak poručio je da Evropska unija i SAD rade rame uz rame i dele istu viziju kad je u pitanju Kosovo i proces dijaloga, kao i normalizacija odnosa sa Srbijom i budućnost regiona u Evropskoj uniji.

Ovo je bila dobra prilika da razgovaramo o našim planovima za naredne nedelje i mesece i nastavićemo razgovore sa predsednikom i premijerom. Ostaćemo ovde do srede i nadamo se da ćemo imati jasniju sliku šta da očekujemo od budućnosti i kako treba da se gradi proces“, rekao je Lajčak.

Sa druge strane, premijer Kosovo Aljbin Kurti naveo je da je Eskobaru i Lajčaku preneo da je vlada Kosova posvećena pregovaračkom procesu u Briselu i istakao da, kako se izrazio, ustavnost, teritorijalni integritet, suverenitet i zakonitost moraju da ostanu nedodirljivi.

Analitičar Aleksandar Gudžić smatra da je svrha posete Lajčaka i Eskobara Kosovu da izvrše, kako je naveo, određeni prisak na Prištinu, da započne sa formiranjem Zajednice srpskih opština i nastavi dijalog sa Beogradom.

Mislim da oni imaju mehanizme da nateraju Aljbina Kurtija i predstavnike vlasti u Prištini da formiraju Zajednicu srpskih opština, kako god ona izgledala i sa kojim god ovlašćenjima bila“, rekao je Gudžić za Glas Amerike.

Istovremeno, analitičar Miljazim Krasnići očekuje da će se posle posete međunarodnih zvaničnika stvoriti povoljnija klima za nastavak dijaloga.

Kad je reč o Zajednici srpskih opština Krasnići smatra da to telo treba da bude formirano, jer je to međunarodna obaveza Prištine i da vlast treba da pronađe model koji će biti dobar za Srbe, ali i za samo Kosovo.

Ovaj način što oni (vlasti u Prištini) odbijaju da se o tome razgovara, to neminovno donosi pritisak na Prištinu, tako da je sa moje tačke gledišta to malo naivno i naivna je ta politika koju vode gospodin Kurti i gospođa Osmani, jer oni treba da budu mnogo aktivniji i kreativniji i da više sarađuju sa kosovskim Srbima, pogotovu na Kosovu, pa i sa ovim predstavnicima“, naveo je Krasnići.

Eskobar i Lajčak su u ponedeljak razgovarali i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Kako je saopšeno iz kabineta predsednice Kosova, tema razgovora bio je dijalog i odnosi između Kosova i Srbije. U saopštenju se navodi da je Osmanijeva u razgovoru istakla da je Kosovo posvećeno dijalogu, ali da napredak u tom procesu blokira Srbija svojim nekonstruktivnim pristupom.

Izvor :
Glas Amerike