Eparhija: Da se nasilje nikada ne ponovi

RTV KIM

„Pred 20. godišnjicu martovskog pogroma 2004, sa bolom se sećamo uništavanja naših svetinja. Molimo se Gospodu da se ovakvo nasilje nikada ne ponovi i da svi ljudi na Кosovu i Metohiji žive u miru i poštovanju duhovnog i kulturnog nasleđa svih zajednica“, poručено је из Eparhija Raško-prizrenska.

Kao podsetnik na teške dane, objavili su scene paljenja crkve sv. Apostola Andreje u Podujevu koje su obišle svet.

Oko 286 srpskih kuća, preko 35 crkava, manastira i grobalja uništeno je, zapaljeno, ili oštećeno i više od 4.000 Srba sa juga Kosova je proterano u dvdnevnom nasilju ekstremnih Albanaca (oko 51.000 učesnik demonstracija u najmanje 33 pojedinačna nemira koja su se dogodila u 48 sati) koji su napadali Srbe širom Kosova, i u Metohiji.

Prema prvobitnim informacijama, ubijeno je osmoro Srba i 11 Albanaca – potonji su stradali u obračunu sa američkim i francuskim KFOR-om koji je pokušavao da zaustavi nasilje (podaci su uglavnom Human Rights Watch-a), ali kasnije je Fond za humanitarno pravo potvrdio 23 žrtve, među kojima jednog Albanca iz Prištine do danas nije identifikovao. U neredima su uništena 72 vozila UN.

Većina uništenih verskih objekata je obnovljena od 2005. do 2010. godine. Iako je kosovski premijer ustvrdio da je to sve obnovljeno novcem poreskih obveznika Kosova, Eparhija je precizirala da je obnovu uništenih svetinja vodila Komisija Saveta Evrope, uz SPC i Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, a da su finansijska sredstva preko kosovskih institucija uplaćivale i strane zemlje, te da je porušene hramove obnavlja i Vlada Srbije, a naposletku i vernici srpske i ruske crkve.

Kao neposredni povod za nasilje koje će 17. i 18. marta masovno buknuti širom Kosova prema Srbima, Romima, i drugim nealbancima, poslužilo je utapanje tri albanska dečaka u Ibru iz Čabre kod Zubinog Potoka, za šta su u medijima na albanskom odmah okrivljeni Srbi, uprkos drugačijem svedočenju dečaka koji je preživeo i pozivima međunarodnih predstavnika na uzdržanost i oprez.

Uprkos više međunarodnih izveštaja i predstavnika, istražnih organa i relevantnih organizacija o onom što se dogodilo, te na koji su način mediji na albanskom, pre svega javni servis, označeni kao odgovorni za doprinos širenju nasilja svojim netačnim, senzacionalističkim i podstrekivačkim izveštavanjem 16. marta, i danas se u delu kosovske javne i političke scene moglo čuti označavanje Srba kao odgovornih za događaje, ili tumačenje koje odudara od ovih izveštaja.

I dok su Samoopredeljenje i Aljbin Kurti ovu 20-godišnjicu obeležili slanjem poruka o utapanju troje albanske dece, prvi sa teškim rečima na račun Srba, a Kurti sa sumnjama i tumačenjem konteksta, dve decenije od etnički motivisanog stradanja, Srbi  će danas obeležiti komemoracijom u Gračanici i polaganjem venaca u severnom delu Kosovske Mitrovice, dok će srpski predsednik ugostiti veću grupu srpskih mališana sa Kosova na Andrićevom vencu.

Izvor :
Kim