Dvojica Srba povređena u napadu nožem u Babinom Mostu

Dvojica kosovskih Srba napadnuta su nožem u selu Babin Most kod Obilića u ponedeljak uveče. Povređeni – otac i sin Saša i Nemanja Mitrović, nalaze se u bolnici u Severnoj Mitrovici i nisu u životnoj opasnosti. Policija Kosova saopštila je da su napadači uhapšeni i da im je određen pritvor.

Predsednik Privremenog organa Opštine Obilić, institucije koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, Goran Dančetović rekao je za Glas Amerike da se napad na Nemanju i njegovog oca Sašu Mitrovića dogodio ispred njihove kuće u Babinom Mostu i da su ih nožem napali mlađi Albanci.

“Slučajni kupac koji je došao po papriku, Albanac, odvezao ih je u Dom zdravlja Obilić koji nije mogao da im pruži pomoć, pa ih je odvezao u Klinički centar u Prištini. Tamo su sanirane njihove rane i nakon toga oni su na svoj zahtev tražili da pređu u Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica. Naš Dom zdravlja Obilić je svojim sanitetom prevezo Sašu i Nemanju Mitrovića tamo i hvala Bogu obojica su stabilno”, kazao je Dančetović.

Da su Saša i Nemanja u stabilnom stanju i van životne opasnosti potvrdio je za portal Kossev i direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek, koji je naveo da je “Saša povređen u predelu levog grudnog koša i da je u pitanju ubodna rana nožem, a da je njegov sin Nemanja uboden iznad leve ključne kosti i povređena mu je plućna maramica”.

Dančetović navodi da nije prvi put da se u ovom selu događaju incidenti, ali da je ovo jedan od najtežih u poslednje vreme.

“U poslednjih pet godina imamo mnogo takvih napada koji su u početku bili, da kažem bezazleni, ali očigledno reakcija kosovske policije i kosovskog pravosuđa nije bila adekvatna i došli smo do toga da se koriste noževi. Slučaj se desio u delu sela gde žive Srbi i ne mogu drugačije da okarakterišem to nego kao namerni napad kada je neko poneo nož od svoje kuće i došao tu”, dodao je Dačetović.

U vezi sa ovim slučajem Policija Kosova je u svom dnevnom izveštaju saopštila da se “u ponedeljak u 21 sat i 30 minutau Opštini Obilić dogodio napad, ne navodeći nacionalnost učesnika incidenta”.

„Dvojica osumnjičenih muškaraca sa Kosova uhapšena su pod sumnjom da su, zbog spora, oštrim predmetom – nožem fizički napali dvojicu muškaraca“, navodi se u izveštaju policije.

Srbi u Babinom Mostu uznemireni su zbog sinoćnjeg događaja.

“Smatram da bi vlast trebalo malo da povede računa, da se jednostavno uvede i neka kontrola, da i KFOR bude prisutniji ovde kod nas zbog tih nekih učestalih problema. To se uglavnom češće dešava u zadnjem periodu, tako da je narod uplašen”, naveo je meštanin babinog Mosta za Glas Amerike.

“Neprijatno mi je, potrešeni smo svi. Nije dobro to dešavanje, ali šta da radimo sada, to nije dobro, ali kada se desi nešto desi se. Sad je kasno sve. Tu smo, ne treba da budu takve komplikacije, ali šta da radimo. Mi smo na svom, ne možemo nigde, tu smo gde smo”, rekla je za Glas Amerike meštanka ovog sela.

Babin Most je većinski srpsko selo u opštini Obilić. U ovom mestu živi nešto više od 30 albanskih i 150 srpskih porodica.

Izvor :
Glas Amerike