Dveri: Sednica SB UN o Kosovu 21. aprila, a srpska diplomatija spava

Poslanici poslaničke grupe Srpski pokret Dveri-Patriotski blok Ivan Kostić i Borko Puškić pozvali su ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da se potrudi da bezbednost Srba na Kosovu bude jedna od tema sledeće sednice Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Poslanik Ivan Kostić rekao je na konferenciji za novinare da će 21. aprila u UN biti održana sednica SB na kojoj će zvanična misija Unmik izneti šestomesečni izveštaj o stanju na Kosovu, i ocenio da je važno da se poklopilo da SB UN u aprilu predsedava Rusija.

„Dakle, imamo ministra Sergeja Lavrova koji je najavio da će doći na sednicu u Njujork, imamo izveštaj Unmika o stanju na Kosovu i Metohiji u poslednjih šest meseci i imamo naše ministarstvo spoljnih poslova koje spava i generalnog konzula u Njujorku Nemanju Stevanovića čiji se glas ne čuje o ugroženosti Srba na Kosovu i Methiji“, rekao je Kostić.

Zato je on pozvao Dačića i Stevanovića i Aleksandra Vučića bez čijeg se kako je rekao „zelenog svetla“ ništa ne može uraditi u diplomatiji, da se uključe u konsultacije o sednici 9. aprila i temu bezbednosti na Kosovu stave na dnevni red.

Kostić je podvukao da treba iskoristiti predsedavanje Rusije i na sednici razgovarati o poštovanju Rezolucije 1244 kao jedinom pravno obavezujućem dokumentu za Srbiju i ocenio da se prilika za razgovor u SB UN nije koristila „kako se Vučić ne bi zamerio svojim stranim nalogodavcima“.

Poslanik Dveri Borko Puškić istakao je da se danas nastavljaju pregovori o antiustavnom sporazumu koji je Vučić dogovorio, a kojem je prethodio „neki briselski, pariski ili vašingtonski ili neki drugi sporazum“.

Puškić je podsetio da je Briselski sporazum Ustavni sud ocenio kao politički ugovor, a ne međunarodni sporazum, da bi Vučić kasnije tvrdio da je taj sporazum obavezujuć, te da isto tako sada tvrdi da je mora da se sprovede neki sporazum koji je on usmeno dogovorio.

„Srbija ne mora, Srbija nije ucenjena ako je Aleksandar Vučić ili neki njegov bliski saradnik ucenjen, to je njegov problem i ne možemo mi da budemo taoci jednog čoveka ili partije“, rekao je Puškić.

On je istakao da se ne sme zaboraviti da Vučić u svemu što radi ima saučesnika Ivicu Dačića i Socijalističku partiju Srbije.

Puškić se takođe založio za bližu saradnju sa Rusijom kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, jer je ona, kako je naveo, „sklona da uloži veto kad se krši međunarodno pravo“.

Izvor :
Beta, Kim