Dve decenije rada Službe hitne medicinske pomoći u Lapljem Selu

Služba hitne medicinske pomoći u Lapljem Selu svoju dvadesetogodišnjicu dočekuje radno, kao služba koja je u tehničkom i kadrovskom pogledu sposobna da odgovori svim zahtevima i potrebama pacijenata, kaže za Medija centar načelnica ove ustanove u Lapljem Selu dr Marina Marković Madić povodom 20 godina rada i postojanja.

“Radimo 24 sata i za se ove godine najponosnija sam što ekipe Službe hitne medicinske pomoći mogu reagovati u svakom trenutku i na svakom mestu i pružiti vrlo efikasnu prvu pomoć bilo gde da je potrebno“, rekla je je dr Marković Madić.

Služba hitne medicinske pomoći osnovana je 2003. godine. Od 2005. godine nalazi se u Lapljem Selu gde je i danas, a pre toga bila je smeštena u Domu zdravlja u Gračanici. Iako su svih ovih godina uglavnom radili u veoma teškim uslovima, danas to prema rečima  dr Marković Madić nije slučaj – uslovi za rad i funkcionisanju sada su veoma dobri i zadovoljavajući.

“Za sada imamo dovoljno terapije i sanitetskog materijala. Što se tiče opreme imamo sve što nam je potrebno za rad u stacionaru i na terenu. Imamo mobilnu aparaturu (ekg, defibrilator, aspirator) trauma opremu u kompletu. Prošle godine od Ministarstava zdravlja Rrepublike Srbije dobili smo  sanitetsko vozilo sa kompletnom opremom za rad na terenu, koje smo dodatno opremili sa ampuliranom,  tabletiranom terapijom i sanitetskim materijalaom neophodnim za rad na terenu”, navodi dr Madić.

U ovoj ustanovi radi sedam lekara, 54 tehničara, oko 20 vozača i desetak tehničkog osoblja. Poseduje sedam vozila, što je kako kaže dr Madić sasvim dovoljno za normalan i funkcionalan rad.

“Od toga pet koji nam služe sa transport pacijenata u više centre u centralnoj Srbiji i za hitne  slučajeve, a po potrebi se koriste i u lokalu. Dok od dva preostala jedan koristimo za lokal, a drugi  za pacijente koji su na dijalizi”, dodaje Madić.

Prosečno u jednom danu imaju oko 20 poziva pacijenata. Saradnja i sa stanovništvom, ali i sa Policijom je navodi Mandić odlična.

“Sto se tiče poziva to se nikad ne zna. Nekad je manje nekad više, ali u proseku 20 dnevno”, navodi ona.

Iako narodna poslovica kaže “Zlu ne trebali”, ali ako ipak zatrebaju, brojevi telefona Hitne službe medicinske pomoći u Lapljem Selu su:

049 719 243

049719 192

038 81 633

Izvor :
Medija centar Čaglavica