Dvadeset i četiri godine od nestanka Slavuja i Perenića: Tražimo i tražićemo ih dok nas bude

Članovi Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu obeležili su danas 24 godine od nestanka novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića. Sa skupa ispred spomen obeležja „Tražimo ih“ novinari su poručili da neće odustati od traganja za pravdom i još jednom zatražili formiranje Međunarodne komisije za istragu zločina nad novinarima na Kosovu.

Predsednik udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević poručio je da dok se ne sazna istina i šta se desilo sa Perenićem i Slavujem niko od novinara neće imati istinsku slobodu. 

„Tražimo naše kolege zato što nema slobode zato što nema pravde i zato što dok god ne budemo znali šta se desilo sa njima niko od nas neće imati istinsku slobodu. Tražimo ih jer porodice čekaju pravdu, jer profesija čeka pravdu, jer  svi mi znamo da je sistem koji je uspostavljen odgovoran za ćutanje. Sistem u kome mi živimo je odgovoran za tišinu nad 17 ubijenih, otetih i nestalh kolega. Mi nećemo ćutati i to je istina koju šaljemo odavde ispred ovog spomenika koji ima jasnu poruku – Tražimo i tražićemo ih dok nas bude“, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

Obeležavanju godišnjice prisustvovala je i supruga Ranka Perenića, Snežana.

„Reči su ovde suvišne. Ne znam kako da vam opišem moju bol i tugu. Nema ništa novo i ne znam šta bih rekla i kome. Bojim se da je istina jako strašna pošto ne možemo da dođemo do nje“, rekla je Snežana Perenić.

Novinarka Jelena Petković koja je poslednjih godina istraživala slučajeve ubijenih i otetih novinara na Kosovu podsetila da je Evropska federacija novinara usvojila dve rezolucije kojima se traži rasvetljavanje slučajeva ubijenih i otetih novinara.

„Prošlo je četvrt veka od kako su nestale naše kolege i od kada mi ne znamo šta se njima dogodilo. Za to vreme smenilo se 11 šefova Unmika, sedam šefova Euleksa i mi nemamo efikasne istrage koje bi nama pokazale šta se dogodilo i ko su ljudi koji su odgovorni za to što im se dogodilo. Danas novinari stradaju u ratnim zonama, stradaju kao žrtve kriminalaca, a svi ti zločini počinju ovde zato što ovde stanuje nekažnjivost, zato što su ovde ljudska prava relativizovana do te mere da su potuno razvejana, jer mi ne znamo šta se desilo sa našim kolegama“, kazala je Jelena Petković.

Potpredsednica Udruženja novinara Srbije na Kosovu Zorica Vorgučić kazala je da je poražavajuća činjenica što institucije na Kosovu ne čine ništa da se kako ovi, tako i drugi slučajevi nestanka i ubistava novinara reše.

„Eulex je, da podsetim, obustavio istragu a premijer Kosova Aljbin Kurti koji je više puta isticao da je u procesu dijaloga između Beograda i Prištine pitanje nestalih prioritetno je zapravo više puta sebe demantovao jer se pokazalo da osim tih izjava njemu zapravo i nije previše stalo do rasvetljavanja ovih slučajeva i da su neke druge teme bitnije od ovih. Ono što nama ostaje je da na ovakvim skupovima i svakom prilikom podsećamo na ovaj nerasvetljeni slučaj i da tražimo od nadležnih da se pozabave ovim pitanjem i ovom prilikom apelujem i na albanske kolege i udruženje da nam se pridruže u ovoj borbi jer pored Ranka Perenića i Đura Slavuja ima još mnogo kolega i Srbi i Albanaca i stranaca koji su ubijni i oni zaslužuju da se o njima govori i da se sazna cela istina“, kazala je Vorgučićeva.

Sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović podsetio je da je u periodu od 1998. do 2005. godine na Kosovu ubijeno i oteto  17 novinara, što je kako je kazao najveće stradanje novinara u Evropi.

„Ni Eulex, ni Unmik policija koja je prvi put u istoriji Ujedinjenih nacija imala i izvršna ovlašćenja,  ni institucije Kosova nisu profesionalno radile svoj posao zato je neophodno da se sprovedu dve rezolucije koje je na predlog UNS-a usvojila Evropska federacija novinara, a to je da se formira međunarodna komisija za istrage ubistava novinara na Kosovu, takođe vrlo važno da se Specijalizovana veća za ratne zločine na Kosovu sa sedištem u Hagu bave ubistvima svih novinara na Kosovu u ovom periodu i to je ono što očekujemo s pravom i tražimo“, kazao je Nino Brajović.

Pored novinara i medijskih radnika obeležavanju godišnjice prisustvovali su i predstavnici Misije OEBS-a na Kosovu.  Šef ove Misije Majkl Devenport se povom godišnjice obratio putem video poruke naglašavajući važnost pronalaska odgovornih za Slavujevu i Perenićevu sudbinu.

„Misija OEBS-a, zajedno sa Udruženjem novinara i mnogim drugima, nastavlja da poziva pravosudne institucije da aktivno traže one koji su odgovorni za ovaj i ostale zločine protiv novinara i medijskih radnika. Dok se sećamo nestalih novinara, sećamo se takođe i njihovih porodica i važnosti javne diskusije koja bi doprinela podizanju svesti o okončanju nekažnjivosti. Okončanje nekažnjivosti za ovakve zločine je odlučujuće da bi se sprovela pravda i da bi se takvi zločini sprečili u budućnosti“, poručio je Davenport.

Udruženje novinara Srbije je od 2012. godine Ranku Pereniću i Đuru Slavuju  devet puta postavljalo ploču na mestu otmice, jer je osam puta rušena, a na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih”.

Izvor :
Medija centar Čaglavica