Drecun: Očekujem skupštinsku raspravu o pregovaračkom procesu

Predsednik skupštinskog Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da od sutrašnje posebne sednice Skupštine Srbije očekuje sveobuhvatnu raspravu o toku pregovoračkog procesa sa Prištinom i naglasio da su svi poslanici zaitneresovani, zabrinuti i posvećeni traženju rešenja za taj najteži izazov, prenosi RTV.

„Očekujem kostruktivnu sednici uz manje čarke. Nadam se da svi razumeju težinu pitanja i značaj trenutka. Čini se da dolazi vreme kada ćemo konačno morati da rešimo to pitanje“, rekao je Drecun.

On je naglasio da je pitanje Kosova najvažnija tema koja će prelomiti našu budućnost.

Prema njegovim rečima, sudeći po konstitutivnoj sednici Odbora za KiM svi poslanici dobro razumeju značaj pitanja Kosova za budućnost ne samo države Srbije već i celokupnog srpskog naroda, svi su zaitneresovani, zabrinuti i posvećeni traženju rešenja, koje mora da bude prihvatljivo za Albance.

Kako podseća, opozicione partije podnele su dve rezolucije koje iznose predlog za rešavanje pitanja Kosova što je prva tačka nacionalnog konsenzusa i saglasnost između ogromnog broja građana i političkih subjekata.

„Ta tačka jeste da Beograd ni po koji cenu neće prizanti samoproglašenu nezavisnost Kosova što može biti početak šireg nacionalnog konsenzusa“, rekao je Drecun i izrazio nadu da će poslanici biti iznad svake vrste uobičajenih rasprava, jer se razgovora o najvažnijoj temi koja će prelomiti budućnost Srbije.

Dodao je da zapad pokušava što pre da reši pitanje Kosova i da misli da žele da naprave neku vrstu paket aranžmana u kojem će biti sva druga pitanja.

Nude, kako je naveo, Zajednicu srpskih opština da bi Srbija prihvatila nešto što predsednik Aleksandar Vučić kaže nije priznanje ali je skoro tu.

„Meni je to model dve Nemačke“, rekao je Drecun gostujući na TV Prva.

Prva posebna sednicu Narodne skupštine zakazana je za stura u 10 sati sa jednom tačkom dnevnog reda, koja se odnosi na period pregovarački proces sa Prištinom, od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine.

Izvor :
RTV KIM, RTV, Prva