Đurić potvrdio da policajci regiona Sever neće da izdaju opomene, poslate saobraćajne jedinice iz Prištine

Kosovo Sever portal

Kosovska policija regiona Sever ne može da sprovodi odluku o preregistraciji srpskih tablica na RKS, saopštio je danas direktor Regionalne direkcije policije za region Sever, Nenad Đurić. On se obratio odabranim medijima ispred zgrade opštine u Severnoj Mitrovici, u prisustvu gradonačelnika sa Severa i policijskog rukovodstva regiona Sever. KoSSev portal, ali i više drugih lokalnih srpskih medija nije dobio poziv za ovo obraćanje policijskog i političkog rukovodstva Srpske liste.

Prema dostupnom video materijalu konferenciji su prisustvovale medijske ekipe Kosovo-Online i i TV Most-a.

Đurić je danas potvrdio da je odluka kosovske vlade u Prištini o preregistraciji vozila poslata na izvršenje i regionalnoj direkciji Sever.

Sa druge strane, kazao je da su u prethodnom perodu stavili do znanja Generalnoj direkciji policije u Prištini i svim relevatnim međunarodnim činicioma politike i bezbednosti na Kosovu, da policajci iz regiona Sever tu odluku ne mogu da sprovode.

Politička je i uperena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadamo i delimo zabrinutost povodom svih jednostranih akcija„.

Đurić je kazao i to da su danas iz Generalne direkcije policije u Prištini na Sever Kosova poslate patrole saobraćajne policije iz Prištine kako bi „vršile pritisak na naše policajce da sprovode radnje koje se zahtevaju, a tiču se izdavanje ukora vozačima sa KM tablicama“.

„Želimo da ukažemo na to da su pomenute patrole iz Prištine na Sever Kosova poslate bez znanja i odobrenja regionalnog direktorata policije Sever. Takođe, u proteklom vremenu ukazivali smo i Generalnoj direkciji policije u Prištini i međunarodnoj zajednici na prisustvo specijalnih policijskih jedinica i formiranje baza u našoj zoni odgovornosti, takođe bez našeg znanja i odoborenja, koje svojim aktivnostima unose strah i nemir u narod koji ovde živi“, kazao je Đurić.

Tvrdi da se ovim postupcima „direktno nipodaštava i marginalizuje“ uloga regionalne direkcije Sever.

Kaže da su policajci ovog regiona tu da štite i služe narodu, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

„Zalažemo se za puno poštovanje Briselskog sporazuma prema kome su jasno utvrđene naše nadležnosti“, naglasio je Đurić.

S druge strane, obraćanje javnosti je organizovano uz diskriminaciju medija, s obzirom na to da naš portal, kao ni više drugih lokalnih medija koji izveštavaju na srpskom nisu bili obavešteni o ovom događaju, te smo zbog toga, a u cilju pravovremenog informisanja javnosti, prinuđeni da ovu vest objavimo na osnovu dostupnog video materijala prisutnih medija.

Centralna direkcija Kosovske policije se do sada nije oglašavala povodom Đurićevih navoda o slanju saobraćajnih patrola iz Prištine na Sever, kao ni u vezi sa navodima da policijski službenici regiona Sever neće da sprovode odluku o preregistraciji.

Izvor :
KoSSev