Đilas: Može da se razgovara o svemu, osim o priznanju Kosova

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je naveo je da je sagovornicima u Vašingtonu, gde je u poseti delegacija njegove stranke, poručio da je stav SSP-a u vezi Kosova da može da se razgovara o svemu, osim o priznanju.

On je rekao da su se članovi SSP susreli sa zamenicom državnog sekretara SAD Karen Donfrid i Gabrijelom Eskobarom.

„Ponovili smo stav da Srbija ne može da prizna Kosovo i da od nas to ne treba tražiti“, kazao je Đilas u emisiji „Studio Live“ na N1.

Prema Đilasovim rečima, američki zvaničnici nisu dali nikakve precizne podatke o dokumentu za Srbiju i Kosovo iza kog navodno stoje predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Lider SSP ponovio je da Srbija treba da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije, a da bi prekid pregovora o članstvu Srbije u EU zbog potpisivanja sporazuma sa Rusijom bi bio pogrešan korak.

„Smatramo da to ne bi bila adekvatna mera, nego da treba raditi upravo suprotno“, rekao je on.

Podsetimo, ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali su u Njujorku sporazum o konsultacijama dva ministarstva u naredne sve godine.

Na pitanje da li su sagovornici razumeli sa čime se opozicionari u Srbiji suočavaju ocenio je da „oni jako dobro znaju kako Srbija danas izgleda“.

Kako je Dragan Đilas kazao, SSP je informisala američke zvaničnike da smatraju da je neophodno da se mediji oslobode i da neka profesaionalna televizija dobije nacionalnu frekvenciju.

Izvor :
RTV KIM, N1 Srbija