Derikravić stupio u štrajk glađu – traži da mu Poreska vrati više od 310.000 evra „nezakonito naplaćenog PDV-a“

Kako je prethodno i najavio, bivši vlasnik kablovskog operatora – Lika d.o.o. iz Zvečana, Žarko Derikravić, od juče je započeo štrajk glađu, a zbog toga što mu je Poreska administracija Kosova, još pre dve godine, navodno oduzela više od 310,000 evra, kako tvrdi, na nezakonit način, a što pomenuta institucija demantuje.

Žarko Derikravić bivši je vlasnik kompanije Lika d.o.o. – kablovskog operatora iz Zvečana. Firma je poslovala od 2013. zaključno sa 10. decembrom 2019. godine kada je potpisan ugovor o prenosu sto odsto vlasništva na firmu MTS d.o.o. za 1.200.000 evra.

Međutim, prema navodima Derikravića, Poreska administracija Kosova je 6. aprila 2022. godine, navodno bez ikakvog pisanog obaveštenja, povukla novac sa žiro računa, uračunala porez na dodatu vrednost (PDV) i kapitalnu dobit u iznosu od 313.000 evra, a tek nakon dva meseca ga obavestila o tome.

On, kao i njegov zastupnik Haljilj Voca, tvrde da je novac povučen sa računa nelegalno, zbog toga što je prodaja deonica finansijska transakcija koja je oslobođena PDV-a, te da je Poreska administracija u Mitrovici izvršila krivično delo.

Krajem januara stigla je prva najava da će Derikravić stupiti u štrajk glađu ispred Poreske administracije u južnom delu Mitrovice, s ciljem da mu se vrati novac. Štrajk glađu je tada uslovio sastankom sa direktorom Poreske administracije u ovom delu grada, što se u međuvremenu i dogodilo.

Na sastanku sa direktorom ove institucije u južnom delu grada, Besimom Haljiljajem, na koji mu nije bilo dozvoljeno da bude sa svojim advokatom, ponovljeno mu je da je uzimanje novca na konto PDV-a izvršeno u skladu sa zakonom.

Iako sastanak nije urodio plodom, Derikravić je tada odustao od štrajka glađu, a potom se sa zahtevom za sastanak obratio direktoru Poreske službe, kao i njegovom zameniku, na koji mu takođe nije bilo odgovoreno.

I dalje je uveren da je Poreska služba u njegovom slučaju prekoračila zakon, ali i da ga neće vraćati na razmatranje. Sumnja i da ga diskriminišu po etničkoj osnovi.

Najavio je ponovo ovog vikenda da od ponedeljka stupa u štrajk glađu, što je juče i započeo u 10 časova ujutru, potvrdio je za naš portal njegov pravni branilac, Haljilj Voca.

O tome je, kazao je Voca, obavestio najpre Poresku administraciju Kosova, ambasade članice Kvinte, medije na Kosovu, kosovskog ombudsmana, ali i Vladu Srbije.

Istakao je advokat posebno to da kosovski ombudsman još uvek nikoga iz svoje kancelarije nije poslao da proveri ili pruži njegovom branjeniku podršku.

Voca je izneo i u kakvom je stanju, tokom drugog dana štrajka, njegov branjenik.

„Pregled lekara je bio korektan, ali oni nisu želeli da se snimaju zbog svoje bezbednosti. Gospodin Derikravić ima povećen krvni pritisak, glikemija mu je 8.2 i ima tahikardiju. Za njegovo dalje stanje obaveštavaćemo javnost“, kazao je za naš portal advokat Voca.

Izvor :
KoSSev