Denović: Oko crkve u Gornjem Vinarcu bilo spora i ranije, danski KFOR sve ima

Nas je danski KFOR svojevremeno obavestio da crkva u Gornjem Vinarcu nije na evidenciji katoličkih crkava, rekao je predsednik Crkvenog odbora parohije Suvog Dola (kod Mitrovice) Jovica Denović.

“Crkva u Gornjem Vinarcu je posvećena Istočnom petku. To je, popularno rečeno, Beli (Svetli) petak posle Uskrsa, prvi petak posle Uskrsa. U toj crkvi do 1999. godine vršena je služba, bili su sabori, osnosno litije, kao i u svim mestima u okruženju. Od 1999. nije mogla da se vrši služba, tako da smo se mi obratili i francuskom KFOR-u, a posle i danskom, koji je 2005. godine došao, da nam omogući da vršimo službu na taj praznik”, rekao je Denović.

On je dodao da ih je danski KFOR tada obavestio da im je neka grupa Albanaca rekla da je to katolička crkva.

“Mi smo to negirali, a oni su posle toga rekli da će da obaveste Vatikan, da provere. Nakon nekoliko meseci, oni su došli ovde i obavestili nas da je Vatikan dao odgovor da, citiram, ’ta crkca u Gornjem Vinarcu nije na evidenciji katoličkih crkava‘. Znači, danski KFOR je nas obavestio o tome”, kazao je Denović.

On je siguran da “u njihovoj arhivi sve to postoji”.

Podsetimo, Ministarstvo kulture Kosova bez konsultacija sa SPC vrši radove na pravoslavnoj crkvi u selu Gornje Vinarce kod Mitrovice.

Izvor :
Kim