Crna Gora slavi Dan državnosti

Crna Gora danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Na referendumu održanom 21. maja 2006. za nezavisnost Crne Gore glasalo je 55,5 odsto građana koji su učestvovali na referendumu.

Nezavisnost Crne Gore proglašena je 3. juna, dok je 28. juna te godine Crna Gora postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007. članica Saveta Evrope, dok je pre dve godine primljena u NATO savez.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović, na prijemu povodom Dana državnosti, koji je priredio na Cetinju, kazao je da je Evropska unija shvatila da je kritičan trenutak da se nastavi i u dogledno vreme završi proces ujedinjenja Evrope, a to podrazumijeva i skoro članstvo Crne Gore i drugih zemalja regiona.

On je rekao da je danas, 81 godinu nakon Trinaestojulskog ustanka 1941, u slobodnoj, nezavisnoj Crnoj Gori, jednako neugasla velika ideja koja je pokrenula taj veličanstveni događaj.

Đukanović je istakao da je taj događaj imao univerzalni značaj u vreme fašističke pošasti koja je harala Evropom.

„Zato su ga svjetski velikani toga doba prepoznali kao smjer kuda čovječanstvo treba da ide. Trinaesti jul 1941. trajno je trasirao i put obnove crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, put napretka i izgledne evropske budućnosti“, kazao je Đukanović.

On je naveo da je za Crnu Goru jednako inspirativan i 13. jul 1878. kada je na Berlinskom kongresu prvi put potvrđeno međunarodno priznanje Crne Gore.

Radulović čestitao Dan državnosti

Predsednik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“ Lazar Radulović čestitao je svim građanima Crne Gore 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

„Uz duboko poštovanje prema djelima i žrtvama naših predaka, koji nisu štedjeli svoje živote u teškim uslovima da izaberu pravi put, mi danas slobodno živimo i gradimo svoju budućnost. Naš zadatak je da čuvamo našu državu, dajući primjer mladim generacijama da ostanu dosljedni i vjerni njenoj slobodarskoj, građanskoj i antifašističkoj tradiciji. Neka je vječna Crna Gora i njena sloboda!“, napisao je Radulović u čestitki.

Izvor :
RTV KIM, Vjesti