Crna Gora posmatrač na samitu ’’Otvoreni Balkan’’ u Ohridu

Crna Gora će učestvovati u svojstvu posmatrača na samitu inicijative „Otvoreni Balkan“, koji danas počinje u Ohridu, jer se deo vlasti i javnosti protivi toj inicijativi, koju su pre tri godine pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Skupu u Ohridu će prisustvovati crnogorski premijer Dritan Abazović, koji načelno podržava Otvoreni Balkan i smatra da se „može iskoristiti kao sredstvo za bržu integraciju u Evropsku uniju“.

Njegov kolega u Vladi, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, smatra da bi inicijativa „mogla da bude korisna za privredu i biznis“, ali ukazuje da Vlada nije upoznata sa detaljima te inicijative.

Deo vlasti i javnosti u Crnoj Gori protivi se „Otvorenom Balkanu“ i ocenjuje da bi eventualni ulazak u taj okvir za Crnu Goru značilo korak unazad u procesu integracija, imajući u vidu da je najdalje odmakla ka članstvu u EU.

Zbog toga se inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije doživljava kao alternativa za one zemlje Zapadnog Balkana koje u narednom periodu ne mogu postati članice EU.

Abazović samitu u Ohridu prisustvuje u svojstvu posmatrača i nema mandat da preuzima bilo kakve obaveze u ime države, saopštili su ranije članovi vlade iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Ministar odbrane i lider SDP Raško Konjević je upozorio da bi preuzimanje bilo kakvih obaveza „značilo destabilizaciju vlade“ i da „uključivanje u bilo kakve regionalne inicijative mora da bude plod dijaloga“.

Ministar ekonomije Goran Đurović je saopštio da će vlada odluku o eventualnom pristupanju Crne Gore inicijativi doneti isključivo u odnosu na to da li ona stimuliše proces integracija države u EU.

Regionalnu inicijativu „Otvoreni Balkan“ podržavaju Srbija, Albanija i Severna Makedonija, čiji su zvaničnici pokrenuli projekat u cilju međusobnog unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi.

Kosovo i BiH ne podržavaju tu inicijativu, mada je predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija obavestio Predsedništvo BiH da će učestvovati u Ohridu na dvodnevnom samitu „Otvoreni Balkan“, kako je za Srnu potvrdio šef Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH Danijel Dragičević.

Izvor :
RTV KIM, Beta, Danas