Site icon Medija centar

CIK odobrio listu biračkih centara i mesta za izbore na Severu

Centralna izborna komisija (CIK) odobrila je listu biračkih mesta za izbore 23. aprila za gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova i za dve skupštine opština Zvečan i Leposavić, javljaju danas prištinski mediji.

Nakon više sastanaka u prethodnim danima na kojima se odlagalo donošenje odluke, Centralna izborna komisija danas je ipak utvrdila broj biračkih mesta i centara u vezi sa izborima koji su zakazani za 23. april.

CIK se za sada nije oglašavao u vezi sa današnjim sastankom, a prištinski mediji javljaju da je utvrđeno da će biti ukupno 19 biračkih centara u ove četiri opštine, od čega 6 redovnih, a 13 alternativnih.

Za sada, međutim, izostaju informacije o lokacijama ovih biračkih centara, a mediji javljaju da je spisak pripremljen u saradnji sa organima bezbednosti.

Predlog poslanika LDK, Arijanita Eljšanija (Elshani) je usvojen sa 8 glasova za i sa jednim uzdržanim.

Reč je o višestruko manjem broju biračkih centara u odnosu na prethode izborne procese.

„Od 44 biračka centra koji su inače otvarani na izborima 2019. i 2021. pa nadalje, za njih 8 je potvrđeno da će se otvoriti. Međutim, na osnovu procene OIK-a i bezbednosnih organa, ustanovljeno je da će biti samo 6 na uobičajenim lokacijama i 13 biračkih centara biće alternativni centri ili u kontejnerima“, naglasio je Eljšani.

Na ovom sastanku je takođe odlučeno da se broj biračkih mesta smanji sa 69 na 34, te da broj birača po biračkom mestu poveća sa 750 na 2.000 birača.

Exit mobile version