Četiri godine od ubistva Ivanovića: Dva pomena u Severnoj Mitrovici i protest u Beogradu

Na današnji dan pre četiri godine ubijen je Oliver Ivanović. Kao i prethodnih godina i ovog 16. januara se u Kosovskoj Mitrovici održavaju dva pomena. Godišnjica se obeležava i u Beogradu, i to ponovo uz protestnu šetnju. Danas je srpska vlast organizovala i referendum za izmenu Ustava Republike Srbije.

Na mestu i u vreme atentata na srpskog lidera – ispred prostorija stranke GI SPD, u 8.15 časova, ovog jutra su se okupili prijatelji i saborci Olivera Ivanovića, kako bi zapalili sveće.

Pored članova porodice, u čije ime će se obratiti sin Olivera Ivanovića Janko Ivanović, tu je i lider Lokalnog fronta iz Kraljeva  – Predrag Voštinić, kao i po prvi put – lideri pokreta „Ne davimo Begrad“ Dobrica Veselinović i Radomir Lazović.

Tu su i aktivisti Narodne stranke iz Beograda na čelu sa Miodragom Aleksićem.

Takođe, prisutni su po prvi put i politički aktivisti sa lokalne scene – Nebojša Jović, od nedavno glavni poverenik Povereništva Pokreta za odbranu KiM i nekadašnji Ivanovićev saobrac i Aleksandar Arsenijević, lider GI Srpski opstanak.

Saborci i prijatelji ubijenog srpskog političara su nedavno preko društvenih mreža uputili poziv građanima da se okupe u što većem broju.

„I dok se premišljate, samo se setite da se možete naći u istoj situaciji samo zato što se zbog nečega razlikujete ili ne date na sebe“, naveli su tada.

Za sat i po vremena na istom mestu će godišnjicu ubistva svog nekadašnjeg lidera pomenom i paljenjem sveća obeležiti Građanska inicijativa Sloboda demokratija pravda.

U najavi obeležavanje godišnjice iz ove stranke su poručili da su protekle četiri godine za porodicu, prijatelje i članstvo bile mučan, iscrpljujući i vrlo težak period.

Ocenili su da se osim podizanja optužnice, nije maklo sa početne tačke, te da kosovsko specijalno tužilaštvo „razvlači“ proces suđenja optuženima za umešanost u ubistvo Ivanovića i „čini ga traljavim“.

Za to vreme u Beogradu će se za Ivanovića održati protestna šetnja. I ove godine, kao i prethodnih, protest je pod sloganom „Ko je ubio Olivera?“

Protest se održava u podne na Andrićevom vencu, a potom će učesnici krenuti u šetnju trasom do Crkve svetog Marka i zapaliti sveće.

Poziv za šetnju uputilo je više predstavnika opozicionih stranaka.

Protestna šetnja u senci referenduma ili obrnuto?

I dok opozicija najavljuje protestnu šetnju, danas se ujedno održava i glasanje na referendumu za promenu Ustava Srbije. Opozicija je podeljena između toga da se referendum bojkotuje i da se na glasanje izađe i zaokruži „ne“.

Protestna šetnja za Olivera, kao i blokade zbog protivljenja referendumu, za deo predstavnika opozicije, koji su već najavili bojkot referenduma, predstavljaju bolji način da obeleže ovaj dan nego izlaskom na glasanje.

Sa druge strane, pojedini opozicioni lideri pozivali su da se glasa „Protiv“, kako ne bi došlo do usvanja izmena Ustava, jer u njima vide „pandorinu kutiju“ koja bi, između ostalog mogla da dovede do priznanja kosovske nezavisnosti.

Plakati sa likom ubijenog Olivera Ivanovića na kojima stoji – „16. januara nema referenduma! 16. januara je šetnja za Olivera Ivanovića“ još ranije su se pojavili na društvenim mrežama.

Protestne šetnje u znak sećanja na Olivera Ivanovića su se i prethodnih godina održavale u Beogradu, kada su građani i deo opozicije slali jednoglasne poruke vlastima – o neophodnosti sprovođenja istražnih radnji, pronalaska i kažnjavanja nalogodavaca i ubica Ivanovića.

Jedna od najupečatljivijih bila je šetnja održana tokom protesta „Jedan od pet miliona“, 2020. godine na drugu godišnjicu atentata.

Optužnica tanka, proces spor?

Oliver Ivanović, lider GI SDP, ubijen je sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici. Izvršioci i organizatori ubistva još uvek nisu označeni i procesuirani, uprkos višegodišnjem protoku vremena, ali i više najava najviših kosovskih i srpskih zvaničnika sa davanjem rokova za pravičan epilog ovog slučaja.

Prva hapšenja usledila su nakon samog ubistva – 11. februara ali protiv dva policajca osumnjičenih za manipulisanje dokazima na licu mesta, ali su na posao vraćeni nekoliko meseci kasnije, da bi jedan od njih 23. novembra 2018. bio ponovo uhapšen sa još dvojicom koji su se svi našli i na optužnici.

Prva optužnica podignuta je 2. decembra 2019. protiv šest tada već uhapšenih lica (kao i sekretarica Olivera Ivanovića), a poternica je raspisana za još četiri osobe. Optužnica je revidirana još dva puta krajem decembra 2019, te u novembru 2020, ali se ona našla na udaru snažne kritike da je „tanka“, te da sudski proces ide upadljivo sporo. Svega nekoliko ročišta održano je za nepune dve godine. U međuvremenu nalog za hapšenje ukinut je protiv Milana Radoičića. U decembru 2021. je obelodanjena i lista američkog ministarstva finansija sa 13 biznismena i ljudi sa Severa koji su se našli pod američkim sankcijama, a među njima su i imena sa optužnice, odnosno imena koja se spominju u optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića: Milan Radoičić, Zvonko Veselinović, Žarko Veselinović, Željko Bojić, Marko Rošić i Milan Mihailović.

Izvor :
Kossev