Bošnjačka mahala: Posle vode, mulj i briga

Vodostaj reke Ibar se u Kosovskoj Mitrovici drastično se smanjio u odnosu na prethodne dane. Voda se iz najvećeg dela Bošnjačke mahale povukla. Ipak, i dalje su poplavljene kuće i objekti sa desne strane mosta. Građani čiste mulj ispred svojih zgrada i objekata koji je ostao nakon povlačenja vode. Prema njihovim rečima, najveća šteta naneta je prizemnim stambenim i privrednim objektima.

Sledi čišćenje koje zapravo traje čitavog dana od kada je građanima potvrđeno da se voda povukla.

„Trenutno čistimo, da vidimo, moraćemo da dignemo taj patos da se isto to renovira, sredi“, dodaje Dušica.

Njena prodavnica je bez električne energije, što se dogodilo i sa čitavom Bošnjačkom mahalom kada su poplave stigle i do lokalne trafostanice. Sutruje od juče ima.

„Struja je došla, ali pošto je voda ušla u elektro instalaciju, ne smem da pustim struju“, kaže Smikić.

U Bošnjačkoj mahali je vidljivo da se voda nedavno povukla, po mulju i džakovima sa peskom, ali i specifičnom mirisu koji je za sobom ostavio Ibar. Prepričavaju se situacije. Vlaga je vidljiva na zidovima svih objekata u ovom višenacionalnom delu grada. Jedno je sigurno zajedničko svima, bez obzira na nacionalnost – briga.

Pre samo tri dana slike iz ovog dela Mitrovice bile su potpuno drugačije. Porodice sa po jednom kesom u ruci koje odlaze iz svojih domova, građani koji zadignutih nogavica koračaju po vodi, ili dok ih iznose vatrgosci, prevoze čamcima.

Sada sledi čišćenje, dezinfekcija, isušivanje.

Ono što je još ostalo iza Ibra je mulj, smeće iz korita reke, šteta. Ostalo je i pitanje da li je bilo načina da se poplava predupredi ili bar smanji. Ali ostaje i briga građana da se poplave ne ponove, da im se pomogne da saniraju štetu.

Izvor :
Radio Kontakt Plus