Borelj: Vučić i Kurti 27. na celodnevnom sastanku, nadam se da će prihvatiti evropski plan

Foto europa eu

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj potvrdio je da su Vučić i Kurti pozvani u Brisel 27. februara. On je dodao da se Srbija ne usklađuje sa spoljnom politikom EU u dovoljnoj meri.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sastao se tokom minhenske Konferencije o bezbednosti sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Sastaću se sa njima dvojicom u Briselu 27. februara. Da, pozvao sam ih da dođu i vode celodnevne razgovore jer imamo predlog na stolu i nadam se da će biti u stanju da prihvate taj predlog kao put da normalizuju svoje odnose“, rekao je Borelj za DW u Minhenu gde se održava Konferencija o bezbednosti.

Tome su prethodili meseci diplomatske ofanzive na Beograd i Prištinu da prihvate takozvani francusko-nemački papir kao osnovu pregovora.

Sa Beogradom se razgovara o sankcijama protiv Rusije

Na pitanje koliko je uvođenje sankcija Rusiji važno za srpski put ka Evropskoj uniji, visoki predstavnik EU je odgovorio:

„Tražimo od svih članova međunarodne zajednice, posebno od onih koji su kandidati za članstvo u EU, da se usaglase sa našim sankcijama. Posebno od kandidata tražimo da se usklade sa našom spoljnom politikom.“

„Svakako da se Srbija ne usklađuje sa našom spoljnom politikom onoliko koliko bismo hteli. To je deo razgovora i angažovanja prema Srbiji“, dodao je Borelj.

Vučić i Kurti sa različitim očekivanjima

Predsednik Vučić je iz Minhena za medije potvrdio da je pozvan u Brisel, rekavši da nema nameru da tamo ide „turistički“, već da ga zanima Zajednica srpskih opština.

Premijer Kurti je pre nekoliko dana za DW ponovio uzdržanost prema ZSO, navodeći da je formiranje te zajednice moguće samo paralelno sa srpskim priznanjem nezavisnosti Kosova.

Izvor :
Kossev, Dojce Vele