Bocan Harčenko: Moskvi nije potrebno da se krije iza „kosovskog presedana“

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko ukazao je da se u Srbiji pojavljuje teza da je njegova zemlja iskoristila „suverenizaciju“ Kosova i istakao da Moskvi nije potrebno da se krije iza „kosovskog presedana“.

„Cilj je, siguran sam, jedini – da se unese razdor u naše odnose sa Srbijom. Ali naš pristup je pošten i otvoren. Ne treba nam da se zaklanjamo iza ‘presedana’“, naveo je Bocan-Harčenko u autorskom tekstu u Politici.

Prema njegovim rečima, ako se pročitaju izjave predsednika Rusije Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, razume se da državno rukovodstvo „iznad svega stavlja zaštitu nacionalnih interesa Rusije, osiguravanje bezbednosti otadžbine, a u svom delovanju striktno sledi međunarodno pravo“.

Bocan Harčenko je dodao da u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja polaze od iste premise i naglasio da je stav Rusije nepromenljiv, odnosno da pravedno rešenje treba da se traži u dijalogu između Beograda i Prištine, u međunarodnim okvirima definisanim u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„‘Kosovski presedan’, zarazan primer samoproglašene ‘nezavisnosti’, svakako jeste činjenica. Sećam se da su naši bivši zapadni partneri po rešavanju kosovskog pitanja, najpre SAD, zahtevali da se kolektivno utvrdi, uprkos logici realnog života, da je Kosovo ‘jedinstven slučaj’, a u duhu njihovog pokvarenog koncepta ‘poretka, zasnovanog na pravilima’. Na pravilima koja samovoljno određuje zapad“, ocenio je ruski ambasador u Srbiji.

Izvor :
Radio KIM, N1