Blinken: SAD podržavaju dijalog Kosova i Srbije; Osmani: Kosovo zahvalno Americi

Američki državni sekretar Entoni Blinken naveo je nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem da „SAD podržavaju evroatlantske i međunarodne integracije Kosova i dijalog Kosova i Srbije pod vođstvom EU“. Predsednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila je sekretaru SAD Entoni Blinkenu na sastanku i poručila da je narod Kosova zahvalan na kontinuiranom doprinosu Amerike.

„Sastao sam se sa predsednikom Osmanijem i premijerom Kosova Kurtijem. Sjedinjene Države podržavaju evroatlantske i međunarodne integracije Kosova i dijalog Kosova i Srbije uz podršku EU. Cenimo gostoprimstvo Kosova prema Avganistancima i njegovu čvrstu podršku Ukrajini“, naveo je Blinkenna svom Tviter nalogu.

Osmani: Radićemo, ruku pod ruku sa SAD, na jačanju Kosova

„Dozvolite mi da vam zahvalim u ime naroda Kosova, čije je živote Amerika spasila. Naše partnerstvo je egzistencijalno kroz našu istoriju i tako i dalje ostaje“, kazala je Osmanijeva koja se, zajedno sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, sastala sa Blinkenom u Stejt Departmentu.

Ona je poručila da je partnerstvo Kosova sa SAD ne samo neophodno, već je i bilo suštinsko za postizanje slobode.

„Danas, Kosovo je demokratija u razvoju. Ovo pokazuje šta demokratski svet, predvođen SAD može postići kada se suoči s tiranijom. Kao što ste stali uz nas, danas ste uz Ukrajinu. Narod Kosova takođe stoji uz Ukrajinu, što smo pokazali odobravanjem sankcija istog dana kada su to učinile SAD i EU, a takođe smo pozvali sve države regiona da učine isto“, poručila je ona.

Osmanijeva je navela da 23 godine nakon „oslobođenja Kosova“, pripadnici kosovskih snaga, služe rame uz rame sa američkim vojnicima u mirovnim misijama širom sveta.

„Za to, kao i za mnogo više, želim da vam zahvalim. Nezavisno i slobodno Kosovo je realnost, koju ste vi kreirali. Radićemo, ruku pod ruku, svaki dan zajedno sa SAD, sve dok se ne uverimo da je ta realnost ojačana, da je ojačana međunarodna pozicija Kosova i da idemo napred ka zasluženom mestu u evroatlanskoj zajednici“, poručila je Osmani.

Izvor :
RTV KIM